DPB | Memurlar yönetici olarak çalışmakta iken kullanamadıkları yıllık izinlerini sonra kullanabilir mi?

İkinci  görev olarak okul veya kurum yöneticiliğine atanan ve daha sonra yöneticilik görevi sona erdirilip öğretmenlik görevine başlayan Devlet memurlarının yönetici olarak çalışmakta iken kullanamadıkları yıllık izinlerini öğretmenliğe başladıktan sonra

ÖZET: İkinci  görev olarak okul veya kurum yöneticiliğine atanan ve daha sonra yöneticilik görevi sona erdirilip öğretmenlik görevine başlayan Devlet memurlarının yönetici olarak çalışmakta iken kullanamadıkları yıllık izinlerini öğretmenliğe başladıktan sonra kullanıp kullanamayacakları hk. (16/10/2014-5563)

İkinci görev olarak okul veya kurum yöneticiliğine atanan ve daha sonra yöneticilik görevi sona erdirilip öğretmenlik görevine başlayanların yönetici olarak çalışmakta iken kullanamadıkları yıllık izinlerini öğretmenliğe başladıktan sonra kullanıp kullanamayacakları hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının "Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50 nci maddesinde; "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

Küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.

Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.

Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükmüne yer verilmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun " İzin" başlıklı 23 üncü maddesinde; "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler. " hükmü, "Yıllık izin" başlıklı 102 nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir. " hükmü, "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103 üncü maddesinde, "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.                                                  Birbirini   izliyen iki yılın izni bir arada

verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez..." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, yönetici olarak çalışmakta iken ikinci görevine son verilerek öğretmenliğe başlayanların öncelikle yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izin kullanmaları gerektiği, fakat öğretmenliğe başladığı yıl içerisinde yaz tatili ve dinlenme tatillerinin geçmiş olması halinde, dinlenmenin Anayasadan kaynaklanan bir hak olduğu da göz önüne alınarak, ilgililerin yönetici iken kullanamadıkları yıllık izinlerini eğitim ve öğretimde aksaklığa neden olmayacak şekilde cari yıl içinde kullanmalarının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Çalışma Hayatı Haberleri