DPB Görüşü | Kadrosuz usta öğretici olarak geçirilen sürelerin kazanılmış hak aylığa etkisi

Genel İdare Hizmetleri ve Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfında görev yapan personelin, memuriyet öncesi ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğretici olarak geçirilen sürelerin kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk. (10/03/20

ÖZET: Genel İdare Hizmetleri ve Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfında görev yapan personelin, memuriyet öncesi ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğretici olarak geçirilen sürelerin kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk. (10/03/2015-1741)

Bakanlığınız merkez ve taşra teşkilatında Genel İdare Hizmetleri ve Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfında görev yapan personelin, memuriyet öncesi ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğretici olarak geçirilen sürelerin kazanılmış hak aylılıklarında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda görüş talep ettiğiniz ilgi yazınız incelenmiştir.

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Mezkur maddenin (C) fıkrasına göre, memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Bununla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) fıkrasının beşinci bendinde " Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. Anılan hükümde Milli Eğitim Bakanlığında görev alanların Devlet memuru olmadan önce özel okullarda yöneticilik ve öğretmenlik yaptıkları hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirileceği öngörülmektedir.

Yukarıda yer alan hükümler ve açıklamalar çerçevesinde; ilgililerin memuriyetten önce özel okullarda yönetici veya öğretmen olarak çalışmamış olması sebebiyle, ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğretici olarak çalıştığı sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı mütalaa edilmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Çalışma Hayatı Haberleri