Dolar kuru ne kadar oldu? (25 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )

Koronavirüsü nedeniyle dalgalanmalar yaşayan dolar kuru güne 6,44'den euro ise güne düşüşle 6,98'den başladı. Piyasalar koronavirüteki son gelişmeleri izlemeye devam edecek.

Koronavirüs nedeniyle piyasalarda yaşanan kötü gidişata karşı özel ve kamu bankları önlemlerini alırken dolar ve euro kurunun yüksek trendi sürüyor. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sınırsız tahvil alım programı sonrası küresel piyasalarda doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesinin etkisiyle dün 6,3917'ye kadar gerileyen dolar/TL, yüzde 2'den fazla düşerek 6,4203'ten kapanış gerçekleştirdi.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,3 üzerinde 6,4350'den alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,4 artışla 6,9545'ten, sterlin/TL yüzde 0,9 yükselişle 7,6090'dan satılıyor.

Avro/dolar paritesi, yüzde 0,2 artışla 1,0810  seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,6 düşüşle 101,5 seviyesinde dengelendi.

Analistler, Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya'da Ifo beklenti endeksi, İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi ve ABD'de dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan dolar/TL'de 6,42'nin destek konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 6,60'ın direnç olarak izleneceğini kaydetti. 

25 Mart tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:

25 Mart tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:

DOLAR KURU NE KADAR OLDU? 25 MART 2020

Kapalıçarşı'da 6,4480 liradan alınan dolar, 6,4500 liradan satılıyor. 

EURO NE KADAR? 25 MART 2020

 6,9800 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,9820 lira olarak belirlendi.

DOLAR NEDİR?

Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.

DOLARIN TARİHİ

15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.

 

DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ

$ işareti ilk olarak 1870’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.

EURO NEDİR?

Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 18 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor.  Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Ekonomi Haberleri