Dolar Bugün Ne Kadar ? 26 Şubat 2018 Piyasaların Durumu

26 Şubat Pazartesi günü dolar güne düşüşle başladı. Geçtiğimiz hafta kritik seviyelerde seyreden dolar bugün 3,77de görülüyor. Euro ise 4,65 TL civarında. Piyasaların güncel durumu haberimizde.

S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu beklentilere paralel olarak değiştirmemesinin ardından dolar/TL yeni haftaya aşağı yönlü başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, cuma gece yarısı yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin 'BB' not ve 'Negatif' görünümünü korudu.

Kur, geçen çarşambadan bu yana genel olarak 3.78-3.80 bandında hareket ederken, doların güçlü kalamaması TL'ye destek oluyor. Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta boyunca kritik direnç seviyesi olan 90 üzerine ataklar yapsa da burada tutunmakta başarısız oldu ve genel olarak 89-90 aralığında dalgalandı.

Endeks bu sabah 89,60'ta yer alırken saat 09:25'te dolar/TL yüzde 0,34 düşüşle 3.7785'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yatay hareketle 4.6590 seviyesinde.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise güne yüzde 0,66 artışla 118.294 puandan başladı.

Analistler, geçen hafta çarşamba günü yüzde 2.957'ye kadar yükselerek dört yılın zirvesini gören ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvili getirilerinin bugün yüzde 2.866'ya gerilemesinin doları baskı altında bıraktığını belirtiyor.

Bugün piyasaların seyrini etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmazken, yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomi üzerine ilk büyük konuşması takip edilecek. Powell'ın konuşmasını saat 18.00'de yapması bekleniyor.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
 
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.  
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Ekonomi Haberleri