Ödem, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle vücutta şişlik olarak ortaya çıkar. Ödem, kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, ilaçlar, hamilelik , enfeksiyonlar ve diğer birçok tıbbi problemler nedeniyle meydana geldiği gibi beslenme alışkanlıkları da ödeme neden olabilir. Peki bu besinler neler?
Dikkat! Bu besinler vücutta ödem oluşmasına neden oluyor
Vücutta şişkinlik ve kilo artışı gibi belirtileri olan ödem, yanlış beslenmeden kaynaklı meydana gelebiliyor. Vücuttaki ödem yapan besinleri öğrenerek ödemden kaçınabiliriz. Peki bu yiyecekler nelerdir? İşte ödem oluşmasına neden olan 5 zararlı besin...
Peyniri tükettiğimiz yiyeceklerin çoğunda kullanıyoruz. Patates kızartmalarının üstünde cheddar eritiyor, makarnanın üzerine parmesan eklemeye bayılıyor, pizzada sınırsız peynir tüketebiliyoruz.Peynir, en çok tuz içeren yiyeceklerden biri. Yerken tuzlu tat vermemesi, sodyum içermediği anlamına gelmez. Peynirin bu kadar tuz içermesinin nedeni, peynir bakterilerinin kontrol altına tutmaktır.
Aynı zamanda tuz, peynirlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Peynirden aldığınız sodyum oranını azaltmak için daha yumuşak peynirleri tercih edebilirsiniz.
Ekmek temel besinlerden biri. Pizzadan sandviçe kadar yüzlerce besinler birlikte doğrudan ve dolaylı yolla ekmek tüketmiş oluyoruz.
Pek çok insan ekmek tüketimini içeriğindeki yoğun karbonhidrat nedeniyle bırakmak istiyor; ancak sodyum, karbonhidrattan daha tehlikeli.
Hazır ekmekler, ev yapımı ekmeklere göre 3 kat daha fazla tuz içeriyor.
Çok fazla kafein alımı sodyum emilimini sınırlar.
Bu sebeple, günlük güvenli kafein alımı miktarının aşılmaması önemlidir.
Günlük güvenli kafein alım miktarının üst sınırı 400 miligramdır. Kafein sadece kahvenin içinde bulunmaz; çay, dondurma, çikolata gibi birçok başka besinin içinde de kafein bulunur.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı bir birey günde maksimum 5 mg tuz tüketmelidir. Bir adet turşuyu baz alırsak 5-6 adet turşu yiyerek günlük tuz tüketimini doldurmaktayız.
Besinleri uzun süre saklamak ve lezzetli tatlar elde etmek için kullanılan bu yöntemde kullanılan ana madde tuzdur.
Turşu ve konserveler, içeriklerindeki yüksek tuz nedeniyle vücutta su tutulmasına neden olurlar.
Alkol vücudun su tutma kapasitesini artırır. Alkol alınan günün ardından sürekli susuzluk hissedilmesinin nedeni budur. Bu yüzden alkol alırken yanında bol su içmeli, aldıktan sonraki gün bol miktarda su içilmeli.