Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu Kararı Resmi Gazete'de

Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu, "Devlet Muhasebesi Standardı 26 (DMS 26) Nakit Üreten Varlıklarda Değer Düşüklüğü" kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Bu Standardın amacı, nakit üreten bir varlığın değerinin düşüp düşmediğinin tespit edilmesinde izlenecek usulü belirlemek ve değer düşüklüğünün muhasebeleştirilmesini sağlamaktır. Standart ayrıca, idarenin değer düşüklüğü kaybını ne zaman iptal etmesi gerektiğini ve değer düşüklüğüne ilişkin olarak yapılması gereken açıklamaları belirler.

Buna göre, "nakit üreten varlıklar", ticari getiri üretmesi amacıyla elde tutulan varlıkları ifade ediyor. İdareler her raporlama döneminde varlığın değer düşüklüğüne uğrayabileceğine dair bir göstergenin olup olmadığını değerlendirecek.

Bu kapsamda varlığın piyasa değeri, varlığın bağlı olduğu piyasadaki değişimler, piyasa faiz oranlarındaki artışlarla varlığın eskimesi gibi göstergeler göz önünde bulundurulacak.

Sınırsız faydalı ömre sahip veya değer düşüklüğüne henüz uygun bulunmayan maddi olmayan duran bir varlık da en azından yılda bir kez değer düşüklüğü için test edilecek.

Varlıkların kullanım değeri belirlenirken; idarenin varlıktan elde etmeyi beklediği nakit akışlarının tahmini, gelecekteki nakit akışlarının tutarı ve zamanlamasına ilişkin olası değişimlerdeki beklentiler, varlığın yapısındaki belirsizliği üstlenmenin bedeli gibi unsurlar dikkate alınacak.

İdare, nakit üreten bir varlığı, nakit üretmeyen bir varlığa da dönüştürebilecek. Bunun için varlığın değer düşüklüğü kayıplarının tutarı, mali performans tablosu kalemlerine ilişkin açıklamada yer alacak.

Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu Kararı tam metni için tıklayın

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri