Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz'den yaz aylarında artan incir egzaması uyarısı! "Hastalar, incirin egzama yapabileceği konusunda uyarılmalı"

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte incir ağacı dalları, incir meyvesi veya sütü ile temas eden bölgelerde meydana gelen incir egzaması için Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, uyarılarda bulundu.

İncir egzaması olarak adlandırılan yaz mevsiminde meyvenin sıkça bulunmasından dolayı görülebilen rahatsızlık meyve veya yapraklar ile insanı cildine etki ederek yanma, sızlama, kaşıntı gibi normal bir egzama hastasından görülebilen semptomların görülmesine neden olarak deride lezyon görülmesine neden olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, incir egzaması konusunda uyarılarda bulunarak dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

BAHAR VE YAZ AYLARINDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

İncir egzamasının genellikle bahar ve yaz aylarının gelmesi ile görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, incir egzamasının ham incir veya incir yapraklarının sütü ile temas eden kişilerin derisinde, güneş ışığındaki UVA’nın etkisiyle, furokumarin adlı ışığa duyarlı bir maddenin neden olduğu fototoksik reaksiyona verilen isim olduğuna dikkat çekti. Ekiz, “Genellikle bahar ve yaz aylarının gelmesiyle görülme sıklığı artmaktadır. Sadece incir ile değil, fotoaktif kumarin içeren başka bazı başka bitkiler (limon, kereviz, yaban havucu) ile de benzer semptomlar ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

ETKİSİNİ VÜCUDUN AÇIK OLDUĞU YERLERDE GÖSTERİYOR

Vücudun açık olduğu yerlerde özellikle incir ağacı, dalları, meyvesi veya sütü ile temas edilince bölgelerde ilk olarak sızlama, güneş yanığı hissi, ağrı ve son olarak kaşıntı olarak ortaya çıktığını daha sonra da deri lezyonları görüldüğünü belirten Ekiz, "Deri lezyonu olarak eritem (kızarıklık), ödem (şişlik), veziküller ve büller dediğimiz içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkabilmektedir. Tuhaf çizgiler, yapay şekiller özellikle kollar, bacaklar ve yüz bölgesi gibi vücudun açık olan yerlerinde sık görülmektedir." dedi. Ekiz, tanı konulmasında hastanın güneş altında çalışması, incir veya değişik otların yeterli olduğunu söyledi.

DOĞRU TEDAVİ İLE İYİLEŞME MÜMKÜN

İncir egzamasının doğru tanı ve uygun tedavilerle kısa sürede lezyonlarının gerilediğini, fakat iyileşen yerlerde etkilerinin uzun süre devam edebilen hafif bir koyu renk değişikliği kalabildiğini söyleyen Ekiz,
Tedavide ıslak pansumanlar, topikal (cilde sürülen) veya sistemik glukokortikoidler, antihistaminik tarzı ilaçlar kullanılmaktadır. Her yıl ilkbaharda, yaz ve sonbaharın başında incire bağlı birçok fitofotodermatit vakaları görülmektedir. Bu vakalar bazen yanlış tanı alabilmekte ve tedavileri gecikebilmektedir. Bu nedenle, hastalar incirin fitofotodermatit yapabileceği konusunda bilinçlendirilmeli, bahçeye veya açık alanlara giderken daha dikkatli olmaları konusunda uyarılmalı, herhangi bir deri lezyonu ortaya çıkması halinde en yakın dermatoloji uzmanına başvurmaları söylenmelidir.” ifadelerine yer verdi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri