Dağlardan Gelen Şifa “Kuşburnu”

Fatma Fidan

Kuşburnu yüzyıllardır hasat edilen ve doğada organik olarak yetişen bir meyvedir. Kuşburnu, Osmanlı döneminde idrar sökücü olarak kullanılmıştır. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı, Ortaçağ'da ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, dişeti kanamalarına, böbrek ve safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmış.

Kuşburnu; C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağıdır.

C vitamininin yanı sıra A, B1, B2, K, P vitaminleri ile, protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, meyve asitleri ve şeker bulunuyor. Çekirdeğinde ise vanilin vardır.

Bağışıklığı güçlendirir

Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnunun zengin vitamin ve minerallere sahip olduğunu belirterek, “Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor.

Solunum Yolu Enfeksiyonları önlemede yardımcı

Kuşburnunun içinde bolca C vitamini bulunduğundan, bu vitamin grip, nezle, bitmek bilmeyen öksürük, burun tıkanıklığı, hatta astım, bronşit, nefes darlığı gibi birçok solunum yolu hastalıklarında etkilidir.
Yapılan araştırmalar, limonun 60 katı kadar fazla C vitamini içeren kuşburnunun, mandalina ve portakala da fark attığını ortaya koyuyor.

Ağrı ve İltihap Tedavisinde Yardımcıdır

Kuşburnu meyvesi tüketildiğinde, (inflamasyon )vücutta meydana gelebilecek iltihaplanma ya da eklemlerde oluşabilecek ağrıların tedavisinde etkili rol oynar. Bağışıklık sisteminin vücudu dışarıdan gelen etkilere karşı korumak amacıyla geliştirdiği bir çeşit savunma duvarı olan inflamasyonların, kuşburnunun faydaları sayesinde iyileşme sürecinin hızlanabildiği biliniyor.
Kabızlığı önler

Kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturuyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor

Kan basıncını düzenler

Kuşburnu flavonoid (sebzelere ve meyvelere parlak renk veren antioksidanlar) açısından zengindir. Bu antioksidanların, kan basıncı değerleri yüksek olan kişilerde kan basıncını düşürdüğü ve kalbe giden kan akışını iyileştirdiği gözlemlenmiştir.

Kanser ve kronik hastalıklara karşı korur

Kuşburnu özleri hakkında yapılan bir çalışmada; meme kanseri hücrelerinin büyümesini azaltabileceği bulunmuştur. Bu özlerin, aynı zamanda beyindeki kanserli hücrelerini büyümesini önleyebileceği de belirtilmektedir.
İçerdiği polifenoller, vücuttaki genel kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir. İçerdiği bitkisel özler, kanser önleyici özelliklere katkıda bulunan iltihaplanma karşıtı etkilere de sahiptir.

Kan Şekerini Düzenler

Kuşburnu, insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme gibi etkileri olan bir bitkidir. Bu sayede kuşburnu, insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeyi sağlarken, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar; düzenli olarak 40 gram kuşburnu tozunun kullanılmasının, kan şekeri seviyelerini düşürebileceği ve şeker hastalığının tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kalp sağlığı için faydalıdır

Yapılan bir çalışmada, kuşburnunun düzenli olarak tüketiminin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. İçerdiği antioksidanlar ve bitkisel bileşikler de kalp hastalığına karşı korumaya yardımcı olur.

İltihaplanmayı tedavi eder

Yapılan bir çalışmada; düzenli olarak alındığında karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanma artışı ile artan bir maddenin seviyelerini azaltabileceği bulunmuştur. Diğer çalışmalar ise, iltihaplanma karşıtı özelliklerinin tohumunda olduğunu göstermektedir.

Gözleri korur

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın ve diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.

Cildi Güzelleştirir

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, gamalinoleik sit (GLA) yönünden zengin. Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.


Mide Hastalıkları için Şifadır

Kuşburnu mide rahatsızlıkları; gastrit, ülser gibi midedeki pH dengesinin bozulması sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkların oluşumunun önüne geçer. Ayrıca kuşburnu, midede birçok hastalığa sebep olabilecek bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların oluşumunun önlenmesinde de yardımcıdır.


Kilo Vermeye Yardımcıdır

Kuşburnu bitkisi, yağ yakma özelliğine sahip tilirozid adı verilen antioksidan içerir.

Kuşburnunun, Japonya’da yapılan bir çalışmada zayıflatıcı etkisi olduğu bulunarak kuşburnu özütünün özellikle karın yağlarının eritilmesinde etkili olduğu ifade edilmiştir. Fareler üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışma ile kuşburnunun tohumlarından hazırlanan özütün vücut yağ oranını belirgin şekilde azalttığı görülmüştür.

İlk yorum yazan siz olun