D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? D Vitamini Hangi Meyvelerde Var?

Hem yetişkin insanların hem de çocukların sağlığının iyi olması için gerekli olan bazı vitaminlerden olan D vitamini vücutta eksik miktarda bulunduğunda sağlık sorunları meydana gelir. D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini hangi meyvelerde var?

D vitamini her yaştan insan için çok önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu yüzden D vitaminini düzeyde tutmak oldukça önemlidir. Peki D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini hangi meyvelerde var? D vitamini faydaları nelerdir? Yüksek D vitamini zararlı mıdır? Hamilelikte D vitamini ne kadar önemlidir? D vitamini alımı nasıldır?

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamini D2 ve D3 olarak ikiye ayrılır. D vitamini vücuda alındıktan sonra böbrekte ve karaciğerde değişimlere uğrayıp etkisi daha yüksek bir kimyasala dönüşür. Yağda çözünen ve karaciğerde depolanan vitaminlerden bir tanesi olan D vitamini genellikle güneşten alınır. Fakat bazı besinlerde de D vitamini bulunmaktadır. D vitaminini güneşten alabilmek için doğrudan cildin güneş ışığını görmesi lazımdır. Camın arkasından veya kıyafetler üzerimizdeyken güneşten D vitamini almak D vitamini eksikliğini gidermek için pek de etkili değildir. Aynı zamanda güneşe çıkmadan önce sürülen güneş kremleri özellikle 20 faktörden yüksek korumalı ise D vitamini alımına engel olmaktadır. Sürekli kapalı ortamlarda ve alanlarda bulunan bireylerde D vitamini eksikliği kesinlikle görülmektedir. D vitamini eksikliğinden kaçınmak için açık alanlarda olmaya özen gösterin. Özellikle kış aylarında ya da güneşin az bulunduğu yerlerde yaşayan insanlar D vitamini eksikliğinden kaçmak için D vitamini içeren bazı besinleri tüketmeleri onlar için yararlı olacaktır. D vitamini bakımından zengin olan bazı besinler süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri, balık yağları, doğal meyve suları, yumurta, ciğer, maydanoz ve yağı zengin olan her türlü balık çeşidi içerisinde D vitamini bulundurur. Güneş ışınlarını alıp D vitamini içeren besinler tüketmenize rağmen D vitamininiz hala yükselmiyor ise uzman bir doktora danışıp uzman doktorun önerisi ile D vitamini takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede D vitaminini olması gereken düzeyde tutabilirsiniz.

Somon: D vitamini bakımından en zengin gıdalardan biridir. 100 gram somonda yaklaşık 1000 IU (uluslararası ünite) D vitamini bulunur.

Sardalya: 100 gram sardalyada yaklaşık 300-500 IU D vitamini bulunur.

Uskumru: 100 gram uskumru, yaklaşık 250 IU D vitamini içerir.

Sığır karaciğeri: 100 gram sığır karaciğerinde yaklaşık 50 IU D vitamini bulunur.

Yumurta sarısı: Bir yumurta sarısında yaklaşık 20 IU D vitamini bulunur.

D Vitamini Hangi Meyvelerde Var?

D vitamini içeren meyvelerin sayısı oldukça sınırlı. Hemen hemen her meyvede vitamin D olsa da D vitamininin değeri yeteri kadar fazla değil. Bu sebeple, D vitamininin diyetlerinde genellikle hayvansal gıdalar ve sebzeler kullanılır. Öte yandan, meyveler, D vitamininin yanı sıra birçok vitamini de barındırdığı için tüketimi tavsiye edilir.

Vitamin D içeren spesifik bir meyve olmamasına rağmen meyve tüketimi vücut sağlığı için oldukça büyük rol oynar. Meyvelerin sahip olduğu diğer vitaminler vücuttaki D vitaminin daha verimli kullanılmasını sağlar. Bu sebeple, diyetlerde katkısız meyve suyu tüketimi de vitamin D ihtiyacınızı karşılamak için önemli bir destek olabilir. Bu nedenle, katkısız meyve suyuna diyetinizde yer verebilirsiniz.

D Vitamini Hangi Sebzelerde Var?

Meyveler vitamin D değerleri bakımından sınırlı olsa da sebzeler için bunu söyleyemeyiz. Güneş ve hayvansal gıdalara ek olarak, sebzeler de vitamin D ihtiyacını karşılamak için oldukça önemli besinlerdir. Özellikle kış aylarında tüketimi ve sindirimi daha rahat olması sebebiyle sık sık tercih edilebilir.

A vitamini değerleri yüksek olan havuç, brokoli ve maydanoz gibi besinlerde de D vitamini oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple, öğünlerde de kullanılabilecek olan bu ürünler birçok diyetisyen tarafından da önerilen besinlerdir. Bu besinlere ek olarak, mantar da D vitamini değeri oldukça yüksek olan bir gıdadır. Mantarlar da insanlar gibi güneş ışınlarını D vitaminine çevirebilir. Bu nedenle, vitamin D ihtiyacını karşılamak için mantar tüketimi mantıklı bir seçim olabilir.

D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması

  • Mevsimsel depresyon

  • Otoimmün hastalıklar

  • Kanser

  • Kemiklerin güçsüzleşmesi (osteopeni)

  • Egzama ve sedef gibi deri hastalıkları

  • Bunama (demans)

Dünyanın kuzey bölgelerinde yaşayıp güneş ışığından yeterince yararlanamayan insanlar, koyu tenli kimseler, az yağlı beslenenler ile zayıflama amaçlı hormon ve ilaç takviyesi alan kimselerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanıyor.

D Vitamini Aç Karnına Mı İçilir?

Vitamin D yağda çözünen bir vitamin olması sebebiyle yüksek yağlı yiyeceklerle birlikte tüketmek, sindirimi daha kolaylaştıracağı gibi etkiyi de artırabilir. Bu sebeple, D vitamini takviyesini yemeklerle birlikte alınması daha doğru olacaktır. Özellikle, yağ oranı yüksek olan besinlerle birlikte vitamin D takviyesi almak takviyenin daha kolay sindirilmesini sağlayabilir

D Vitamini Eksikliğinde Ne Yenmeli?

Vitamin D güneş ışınları tarafından daha yoğun alınabilen bir vitamin olmasına rağmen gıdalardan da almak mümkündür. Özellikle, hayvansal gıdalardan olan; et, balık, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalardan vitamin D ihtiyacının bir kısmını karşılamanız mümkündür. Ek olarak, meyve ve sebze tüketimi de vitamini D eksikliğinde güneş ışınları kadar etkiye sahip olmasa da diyetlerde tercih edilen besinlerdir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri