Çinli uzman korona aşısındaki gerçeği açıkladı: Etkinlikleri düşük, iki aşı karıştırılacak

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü Gao Fu, koronavirüs salgınına karşı geliştirdikleri aşıların etkinliğinin az olduğunu dile getirerek aşıları karıştırarak etkinliklerini artırabileceklerini dile getirdi. Bu açıklamadan sonra bir açıklama daha yapan Gao, aşıların etkinliğine ilişkin iddiaları yalanladı.

Koronavirüs salgınına karşı Çinli Sinovac ve Sinopharm firmaları tarafından geliştirilen inaktif koronavirüs aşılarının salgına karşı etkinliklerinin Pfizer ve Moderna'nın geliştirdiği aşılara göre az olması nedeniyle farklı bir yöntem kullanılacak. 

AŞILAR İYİLEŞTİRİLECEK

Konuya ilişkin Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü Gao Fu, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, insanlara farklı dozlarla aşıları uygulamanın çok yüksek korumaya sahip olmayan aşıları iyileştirmenin bir yolu olduğunu kaydetti. 

DOZ ARALIKLARI DEĞİŞİYOR

Gao, Chengdu kentinde düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, doz sayısını ve dozlar arasında sürenin uzunluğunu değiştirmek ve dahil olmak üzere farklı aşıları optimize etmenin etkinlik sorunlarına karşı bir çözüm olduğunu ifade etti. 

SİNOVAC VE SİNOPHARM AŞISI

Sinovac aşısının Brezilya'da yapılan Faz 3 denemelerinde yüzde 49.1 oranında etkinlik sağladığı ifade edilmiş, küçük bir alt gruptan elde edilen veriler ışığında dozların üç hafta ve daha uzun aralıklarla verildiğinde etkinlik oranının yüzde 62,3'e yükseldiğini belirtilmişti.  Türkiye'de yapılan denemelerde ise aşının yüzde 83,75 koruma sağladığı duyurulmuştu.

Sinopharm'ın geliştirdiği aşının ise  yüzde 79.4 ve  72.5 oranında etkili olduğuna dair iki rapor bulunuyor. 

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Aşılara ilişkin olarak Global Times'a konuşan Gao," Küresel aşı koruma oranı test verileri hem yüksek hem de düşük" dedi. 

DEDİKLERİNİ YALANLADI

Gao daha sonra Çin'de üretilen Covid-19 aşılarının düşük koruma oranına sahip olduğunu söylediği iddialarını da reddetti ve Global Times'a bunun "tam bir yanlış anlama" olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters, Bölge Gündem

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Sağlık Haberleri