Çiğ tavuğu yıkamayla birlikte hastalığın yayılma riski daha da artar. Çiğ tavuklar ve yıkadıktan sonra sızan suları gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar Campylobacter ve Salmonella gibi bakterilerin yayılmasını hızlandırabilir.
Çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkıyorsanız dikkat! Hastalığa davetiye çıkarmayın
Birçok insan sağlık açısından dışardan alınmış tavuğu pis gördüğü için yıkama zahmetine giriyor. Ancak bu zahmet sağlıktan çok hastalığa sebep olabiliyor.
Tavuk akan suyun altında duruladığında, lavabonun, çatal bıçak takımının, yakındaki yiyeceklerin, ürünlerin ve yakındaki diğer her şeyin etrafına sıçrar. Bununla birlikte bakterileri taşıyan suların sıçrama riski vardır.
Yıkanan tavukların oluşturduğu bakterili suları azaltmak için, kağıt havlu kullanılarak etrafa yayılması engellenebilir.
BAKTERİ YAYILIMINI AZALTMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Böyle ürünler daima dondurucu da veya dolabın alt kısmında saklanmalı ve diğer gıdalarla temasından kaçınılması için ambalaj ile sarılmalıdır.
Ürünleri ellemeden önce ve sonra eller yıkanmalıdır.
Potansiyel bakterilerin yayılımını azaltmak için tavuk vb. gibi ürünlerdeki hastalık riskinin kalkması için ürünleri ayrı bir kesme tahtasında doğrayın.
Ürünleri belirlenen derece ve dakikaya göre pişirin. Az veya orta pişmiş yiyerek bakteri yayılımını artırmayın.
Diğer ürünlerle temas etmiş veya etmiş olduğunu düşündüğünüz tüm gıda v yüzeyleri temizleyin.