CHP Kurultayı Seçim Sonuçları 5 Şubat 2018 | Delege Listesi

CHP'nin Ankara'da gerçekleştirdiği 36. Olağan Kurultay sona erdi. Kimi isimler listeti delerken, kimisi sürpriz bir şekilde dışarıda kaldı. İşte 36.CHP Kurultayı sonuçları!

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı tartışmalarla dolu bir şekilde sona erdi. Sonuçlar sabah saatlerinde gelmeye başlarken Parti Meclisi üyeleri belli oldu. Delegede kimi isimler seçilirken kimisi liste dışı kaldı. Kılıçdaroğlu'nun sunduğu anahtar liste ise delindi.

İki gün olarak planlanan kurultay; 52 Parti Meclisi (PM) üyesi ile 15 kişiden oluşan YDK üyelerinin ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından aday gösterilen 12 kişiden Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nun (BYKP) 8 üyesinin belirlendiği 3. günün sabahında sonuçlandı.

PM için 488, YDK için de 108 kişinin başvuruda bulunduğu seçimin resmi olmayan sonuçları 6,5 saat süren sayımın ardından ilan edildi.

İlk olarak BYKP ve YDK sonuçlarının açıklandığı kurultayda, kadın ve gençlik kotası uygulanmamış haliyle 52 kişiden oluşan PM listesi de divan tarafından okundu. Parti Meclisi'nin 8 üyesi ise daha önce açıklanan Bilim Yönetim ve Kültür Platformu kontenjanından PM'ye girecek.

BİLİM PLATFORMU SEÇİMLERİNDE ÇIKAN İSİMLER

İlk sonuçlar CHP Parti Meclisi’nde temsil edilen Bilim Yönetim Kültür Platformu’ndan (BKYP) geldi.
Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği adaylar arasından Prof. Dr. Lale Karabıyık, İstanbul Milletvekili Doç. Sibel Özdemir, Prof. Dr Ayşe Eser Danışoğlu, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, 686 Sayılı KHK’yla ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nde yer aldığı için görevden uzaklaştırılan Marmara Üniversitesi Siyaset Tarihi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Fethi Açıkel BKYPde yer almaya hak kazandı. Kılıçdaroğlu’nun listesinden Onur Akın, Ankara Milletvekili Murat Emir, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Niğde Milletvili Ömer Fethi Gürer liste dışı kaldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN KURULTAY KONUŞMASI:

Parti Meclisi’ne  seçim sonuçları oy sırasıyla şöyle:

Haluk Koç 692
Selin Sayek Böke 687
Yıldırım Kaya 625
Ali Haydar Hakverdi 616
Onursal Adıgüzel 603
Orhan Sarıbal 592
Ali Öztunç 589
Seyit Torun 583
Mehmet Ali Çelebi 576
Hakkı Suha Okay 562
Oğuz Kaan Salıcı 554
Yaşar Seyman 549
Veli Ağbaba 541
Faik Öztrak 531
Gülizar Biçer Karaca 527
Muharrem Erkek 527
Aykut Erdoğdu 526
Emre Çam 517
Bülent Ecevit Tatlıdil 515
Çetin Osman Budak 513
Akif Hamzaçebi 485
Öztürk Yılmaz 478
Sera Kadıgil 475
Gamze Taşcıer 444
Bülent Tezcan 439
Turan Hançerli 430
Necati Yılmaz 428
Tekin Bingöl 425
Gökhan Günaydın 422
Yavuz Karan 417
Tuncay Özkan 413
Sevda Erdan Kılıç 412
Emine Gülizar Emecan 411
Haydar Akar 401
Ayça Taşkent 398
Gamze Akkuş İlgezdi 396
Pınar Uzun 395
Haluk Pekşen 390
Bülent Kuşoğlu 385
Gamze Pamuk Ateşli 384
Ali Şeker 375, Gökhan Zeybek 375
Erdal Aksünger 373
Erdoğan Toprak 372
Gaye Usluer 371
Gül Çiftçi 367
Ünal Çeviköz 359
Eren Erdem 359
Semra Dinçer 355
Gülçin Timur 354
Müslim Sarı 350
İlhan Cihaner 344

Listenin son sıralarında yer alan erkek adayların, kadın kotasına takılma ihtimali bulunuyor.

LİSTEYİ DELEN DOKUZ İSİM VAR

Böylece, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun delegelere sunduğu anahtar listeden dokuz isim seçilemedi. Listeyi delen isimler şöyle: Tuncay Özkan, Haluk Pekşen, Ali Şeker, Gaye Usluer, Erdal Aksünger, Müslüm Sarı,  Necati Yılmaz, Gökhan Günaydın, İlhan Cihaner.

Listeyi delen dokuz isimden Tuncay Özkan, Necati Yılmaz ve Gökhan Günaydın, Muharrem İnce’nin listesindeydi. ‘Sol Cesaret Grubu’ndan ise İlhan Cihaner, Ali Şeker ve Gaye Usluer listeyi deldi. ‘Sol Cesaret’in adayı Selin Sayek Böke aynı zamanda Kılıçdaroğlu’nun listesinde de kendisine yer bulup seçildi. Haluk Pekşen, Müslüm Sarı ve Erdal Aksünger ise bağımsız aday olarak PM’ye girdi.

SEZGİN TANRIKULU VE BEKAROĞLU LİSTE DIŞINDA KALDI

Kılıçdaroğlu’nun listesinden seçilemeyen isimler şöyle: Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu, Umut Tekin, Ali Rıza Yılmaz, Ali Hikmet Akıllı, Erbil Aydınlık, Ekrem Kerem Oktay, Celal Çelik ve Fatma Güner oldu.

YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNDAKİ İSİMLER

108 kişinin aday olduğu Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimlerinin sonuçları da belli oldu. İşte seçilenler ve aldıkları oy sayısı: “Tuba Torun 603, Erdoğan Kılıç 553, Uğur Bayraktutan 548, Gülsüm Filorinalı 542, Sezgin Kaya 534, Öncü Özbay 526, Selahattin Emre 498, Ahmet Ersen Özsoy 486, Mahir Polat 486, Mustafa Serdar Soydan 478, Emrah Arslan 444, Cem Artantaş 436, Turan Aydoğan 432, Süleyman Bülbül 420 ve Banu Gençkan 378.”

KUMANYADAN 100 KİŞİ ZEHİRLENDİ

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'na katılan çok sayıda partilinin yedikleri kumanyadan zehirlendikleri belirtildi.

Ankara Spor Salonu'nda devam eden kurultayın ikinci gününde, bazı partililer kustu ve mide bulantısı yaşadı. Rahatsızlananlar sedyelerle dışarıdaki 112 Acil Servis ambulanslarına taşındı.

112 Acil Servis ekipleri söz konusu şikayetlerle 100'den fazla kişiye müdahale ettiklerini belirttiler. Durumu ciddi olanlar başta Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Zehirlenmelerin içinde et bulunan kumanyalardan kaynaklandığı tahmin edilirken, Kurultayın Divan Başkanlığınca yapılan anonsta rahatsızlananların salonun dışındaki ambulanslara gitmeleri istendi.

Bu arada, söz konusu kumanyaların 2 bin kişiye dağıtıldığı öğrenildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte tedavi altına alınan partililere yaptıkları ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu.

Tezcan hastaneye 16 kişinin başvurduğunu, bu hastalardan ikisinin taburcu edildiğini, 14 hastanın da kontrol altında olduğu bilgisini paylaştı.

"Gıda zehirlenmesi olduğu konusundaki şüphe büyük" diyen Tezcan, "Ama belliki oradaki bir bölüm yiyecekten kaynaklı, toplu dağıtılan yiyecekle ilgili değil. Çünkü iki günden bu yana binlerce kişinin katıldığı bir şey. Ama nereden oldu onu bilmiyoruz. Dışarıdan satın alınan bir şey mi? Yoksa orada dağıtılan, birinin dağıttığı bir şey mi? Onları bilemiyoruz. Dikkat etmek gerekiyor. Üzücü bir olay ama çok büyük endişe edilecek bir şey olmadığını görmek sevindirici bizim için" şeklinde konuştu.

Yapılan seçimler sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu 790 Muharrem İnce 447 oy aldı ve Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı seçildi.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin adaylığı kesinleşirken Ümit Kocasakal ve Faruk Eminağaoğlu'nun adaylığı yeterli oy alamadıkları için kesinleşmemişti.

GENEL BAŞKAN ADAYI OLMAK İÇİN DELEGELERİN YÜZDE 10'UNUN İMZASI GEREKİYOR

CHP'de tüzük gereği Genel Başkan adayı olabilmek için delegelerin yüzde 10'unun imzasını almak yetiyor.  Bu da yaklaşık 1200 delegenin en az 120'sinin imzasını almayı gerektiriyor.

EN BÜYÜK YARIŞ PARTİ MECLİSİ İÇİN

İki gün sürecek olan CHP kurultayında ilk gün Genel Başkanlık, ikinci gün ise partinin en üst kurulu olan Parti Meclisi için seçim yapılacak.  Parti Meclisinde, 8'i Bilim Kurulu üyesi olmak üzere, toplam 60 üye yer alıyor.

REKOR BAŞVURU VAR

Ancak CHP'nin yarınki kurultayı için daha şimdiden bu 60 kişilik sandalye için binden fazla aday bulunuyor. Vekilllerin de büyük çoğunluğunun parti meclisi adayı olduğu kurultayda seçimler,  eğer delegeler son anda farklı bir karar vermezse, çarşaf liste ile yapılacak.

MÜKERRER İMZA SKANDALI

CHP'nin kurultayında mükerrer imza tartışması! Muharrem İnce'nin başvurusunda 49 mükerrer imza tespit edildiği iddia edildi. Divan ısrar ederse İnce'nin adaylığı geçersiz sayılabilir.

Muharrem İnce'nin başvurusunda 49 mükerrer imza tespit edildiği iddia edildi. Kriz sonrası konuşan İnce "İmza sıkıntım yok, bu iddialara inanmayın, bu bir algı operasyonudur, Ali Cengiz oyunudur.Benim kimsenin lütfuna ihtiyacım yok" dedi.

Muharrem İnce 166 delegenin imzasıyla genel başkanlık için aday oldu. Ancak Başkanlık Divanı yaptığı incelemede iki delegenin imzasını geri çektiğini, 49 delegenin de mükerrer imza attığını belirlendi. Mükerrer imza krizi sonrası Muharrem İnce,"İmza sıkıntım yok, bu iddialara inanmayın" dedi.

BUGÜNKÜ KURULTAY'DA NELER YAŞANDI?

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı bugün Ankara'da başlıyor. Afrin'e yönelik operasyon nedeniyle kurultayda müzik kullanımı en az indirilmiş durumda. Dolayısıyla, 36. Kurultay'ın “en şenliksiz” kurultaylardan biri olduğunu söylemek mümkün. Ancak Kurultay'ın başlamasından daha saatler önce CHP'liler salonu doldurdular.

Kurultay salonu yolunda, “hak hukuk adalet” sloganları atan CHP'liler, salon içinde ise Türk bayrakları ve CHP bayrakları kullanıyorlar. Salonda en çok kullanılan slogan “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganı.

10. YIL MARŞI HEP BİR AĞIZDAN

Kurultayda sık sık 10. Marşı da çalıyor. Tribünleri dolduran CHP'lilerin de hep beraber, bayraklarla eşlik ettikleri marş da 10. Yıl marşı.

TRİBÜNLER İKİYE AYRILMIŞ; İNCE TARAFTARLARI DAHA COŞKULU

CHP kurutayında bugün Genel Başkanlık seçimi yapılacak. Seçimler için mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, Muharrem İnce, Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ümit Kocasakal da aday.
Ancak salonda ağırlık Kılıçdaroğlu ve İnce taraftarlarında. Seyircilere ayrılan tribünler adeta ikiye bölünmüş durumda. Sol tarafta konumlanmış Muharrem İnce taraftarları daha heyecanlı, sık sık slogan atıyorlar. Kılıçdaroğlu taraftarları daha sakin görünüyor.

4 GENEL BAŞKAN ADAYI VARDI, İKİSİ KESİNLEŞTİ

CHP'deki genel başkanlık yarışında mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, daha önce de aday olmuş, ancak seçilememiş Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin ismi ön plana çıkıyor. Adaylardan Muharrem İnce yeterli oyu alarak adaylığını kesinleştirdi.Kılıçdaroğlu ve İnce'nin dışında, İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV’ın eski başkanlarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da genel başkanlık koltuğuna talip olan diğer isimler.

PARTİLİLER SALONU DOLDURDU

Ankara Spor Salonunda saat 10.00,'da başlayacak CHP'nin 'Adalet ve cesaret' konulu 36'ncı Olağan Kurultayı için partililer sabahın erken saatlerinde salonu doldurdu.

600 POLİS GÖREVLİ

Yaklaşık 600 polisin görev aldığı kurultay alanında özel güvenlik görevlileri ve partililer de güvenlik amacıyla görev aldı. Spor salonuna çıkan yollar araç trafiğine kapatılırken, salonun çevresinde bomba arama köpekleriyle arama yapıldı. Partililere Türk Bayrağı ve parti flamaları dağıtıldı.

SALONDAKİ DİKKAT ÇEKEN AFİŞLER

Salonda 'Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz", "Yine yeniden cumhuriyet", "Tutuklu gazetecilere özgürlük", "Hak, hukuk, adalet için CHP" afişleri yer aldı. Tutuklu CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun fotoğrafının yanında yer alan "Bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte" afişi de dikkat çekti.

CHP’NİN 60 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR
Veli Ağbaba, Hakkı Akalın, Haydar Akar, Gamze Akkuş İlgezdi, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, Zeynep Altıok, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, İlhan Cihaner, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Eser Danışoğlu, Mevlüt Dudu, Ali Rıza Erbay, Sevda Erdan Kılıç, Eren Erdem, Aykut Erdoğdu, Gürsel Erol, Turan Hançerli, Saliha Sera Kadıgil, Lale Karabıyık, Ferihan Karasu, Yıldırım Kaya, Alper Keten, Ahmet Haluk Koç, Devrim Kök, Bülent Kuşoğlu, Mustafa Moroğlu, Hakkı Suha Okay, Gülseren Onanç, Yasemin Öney Cankurtaran, Ali Özcan, Sibel Özdemir, Ali Özgündüz, Ali Öztunç, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Kamil Okyay Sındır, Çetin Soysal, Hüsnü Süslü, Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Tuğba Ütebay, İdris Yıldız, Necati Yılmaz, Öztürk Yılmaz, Candan Yüceer, Zeki Kılıçaslan, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen, Berhan Şimşek, Ahmet Caner Yenidünya, Özkan Yıldız.

Geçmişten Günümüze CHP Genel Başkanları;

KILIÇDAROĞLU'NUN 4'Ü OLAĞANÜSTÜ, 2'Sİ OLAĞAN 7. KURULTAYI

CHP Genel Başkanlığı koltuğunda 8'inci yılında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçildiği 22 Mayıs 2010'dan bu yana 4 olağanüstü, 2 de olağan kurultay gördü. Kılıçdaroğlu, bu hafta sonu yedinci kurultayına girmiş olacak. Kılıçdaroğlu bugüne kadar seçime girilen altı kurultaydan zaferle çıktı. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı koltuğuna, Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen kurultayda oturmuştu.

MUHARREM İNCE'NİN SİYASİ HAYATI

 Muharrem İnce, 4 Mayıs 1964'de Zekiye – Şerif İnce çiftinin çocukları olarak Yalova'nın Elmalık köyünde dünyaya geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne, Cumhuriyet Halkp Partisi‘nden 22. dönemde Yalova milletvekili olarak seçilmiş ve içinde bulunduğumuz 23. dönemde de milletvekililiği görevine devam etmektedir.

İlk ve orta öğrenimini Yalova'da bitiren İnce, lisans eğitimini Bursa – Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. Fizik öğretmeni ve okul müdürü olarak olarak birden fazla lisede görev almasının yanı sıra özel dershanelerde de eğitmenlik görevi yaptı. Bir süre Yalovaspor‘un basın sözcüğü görevinde bulunan İnce, Yalova Atatürkçü Düşünce Derneği il başkanlığı görevinde de bulundu.

2002 genel seçimlerinde CHP Yalova milletvekili olarak TBMM‘ne girdi. 2007 genel seçimlerinde de partisi tarafından aday gösterildi ve seçim sonucunda meclisteki yerini korudu. TBMM'de 25 Aralık 2009 tarihinde yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetinin çalışmalarını 10 dakikada özetlediği konuşma internette paylaşılma rekorları kırdı, bir çok gazete ve derginin internet sitesinde yüzbini aşkın yorum aldı. 13 Haz 2011 tarihinde yapılan Türkiye milletvekili seçimlerinde tekrar Yalova CHP milletvekili seçildi. bu 24. Dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Türk Grubu Üyesi oldu.

Ülkü İnce ile Evli ve Salih Arda İnce adında bir oğlu olan Muharrem İnce, hâlen TBMM'deki milletvekilliği görevine devam etmekte aynı zamanda da CHP Grup Başkan vekilliği görevini yürütmektedir. 2012 yılında “Buyurun Sayın İnce” adlı bir kitap yazmıştır. Ülkü İnce ile evli ve Salih Arda İnce adında bir oğlu vardır. Babası Şerif İnce 27 Mart 2016 tarihinde ölmüştür..

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN SİYASİ HAYATI

Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Atalık 1948 yılında Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yüksek öğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971’de mezun oldu. Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa'da kaldı.

Hesap uzmanlığını 1983’e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur'a atandı.

Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından “Yılın Bürokratı” seçildi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 1999’un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi.

Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi. CHP Merkez Yönetim Kurulu'nda görev alan Kemal Kılıçdaroğlu 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçildi ve Genel Başkanlığa adaylığını açıklayıncaya kadar CHP Grup Başkanvekilliği görevinde bulundu. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçildi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri