Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı nedir? Kostüm önerileri nelerdir?

Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı nedir? Kostüm önerileri nelerdir? soruları arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. İşrw Cadılar Bayramı ile ilgili tüm merak edilenler...

Cadılar Bayramı internette sıkça araştırılmaya başlandı. Peki Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı nedir? Kostüm önerileri nelerdir?

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Cadılar Bayramı bazı belli başlı Batı dünyası ülkelerinde kutlanır. Amerika’da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı, Amerikan kültürünün etkisiyle diğer Batılı ülkelerde de yaygınlaşmaktadır.

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Cadılar Bayramı bazı belli başlı Batı dünyası ülkelerinde kutlanır. Amerika'da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı, Amerikan kültürünün etkisiyle diğer Batılı ülkelerde de yaygınlaşmaktadır.

Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde Halloween olarak adlandırılır. Bu sözcük All Hallow's Eve (Azizler Günü'nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur.

CADILAR BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Cadılar Bayramı bazı belli başlı Batı dünyası ülkelerinde kutlanır. Amerika'da oldukça büyük ve görkemli bir festivaldir. Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde Halloween olarak adlandırılır. Bu sözcük All Hallow's Eve (Azizler Günü'nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur.

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.

Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan Amerika'ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

CADILAR BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir bal kabağıdır. Bal kabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır.

En yaygın olarak tüketilen şekerleme, elma şekeridir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine "Şaka mı, şeker mi?" diye sorarlar. Ev sahibi "Şaka!" derse çeşitli muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram ederler veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte Britanya'da yoksulların kapı kapı dolaşarak "ruh keki" toplaması geleneğidir.

Yetişkinler, 31 Ekim'e en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenlerler. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.

Muhafazakâr Hristiyanlar, özellikle tutucu Protestanlar, genelde Cadılar Bayramı'nı kutlamazlar ve yanlış bulurlar.

CADILAR BAYARAMI KOSTÜM ÖNERİLERİ NELERDİR?

Klasikler

Cadılar, İskeletorlar, Rahibeler, Ölüm Melekleri…Cadılar Bayramı’nın en klasik karakterleri bunlardır.

Kostümlerini bulmak çok kolaydır. Makyajları için beyaz-kırmızı-siyah yüz boyaları yeterli olur. Her mekanda en az 3 tane bulunacağı için arada kaynayabilirsiniz.

Korku Filmi Karakterleri

Cadılar Bayramı’nın temeli korkudan geldiği için korkutucu film karakterleri tema ile çok uyumludur. Jig Saw için kırmızı papyon, takım elbise ve yüz boyası; Scream için yalnızca maske yeterli olur. Freddy Krueger için makyaj ve eller biraz uğraştırıcı olabilir ancak gecenin karanlığındaki etkisini görmeye değer.

Dönemsel Kostümler

Sizi istediğiniz zaman diliminin havasına sokacak bir kostüm seçeneği. 90’lar, Barok, Helenistik veya Çarliston. Masraf çıkartmak veya uğraşmak istemezseniz ailenizin gençlik kıyafetlerini de talep edebilirsiniz. Erkekler için sakal-bıyık, kadınlar için makyaj uygulaması zamanına uygun olursa bütün bir gece zaman yolcusu olduğunuzdan bahsedebilirsiniz.

Farklı Kostümler

Baba Yaga, Tenome, The Slit-Mouth Woman, Gülyabani… Gecenin en dikkat çeken ismi olmak, kimse ile aynı giyinmemek için tercih edebileceğiniz çeşitli ülkelerin korku mitlerinin kahramanları. Gülyabani olmayı 1.90’ın altındaki okuyucularımız için önermiyoruz.

Süper Kahramanlar

Ülkemizde Comic Con gibi bir etkinlik düzenlenmediği için Cadılar Bayramı partilerinde süper kahraman cosplayi tercih edenler çok sayıda olacaklardır. Bir geceliğine, olmak istediğiniz süper kahramanın gücünü alamasanız bile kostümüne ve silahlarına sahip olabilirsiniz. Bu kategoride en yaratıcı kostüm Dr. Jekyll & Mr. Hyde karakterine gidiyor.

Çift Kostümleri

Sevdiğiniz insan ile uyum içinde hareket etmek ve bir elmanın iki yarısı olduğunuzu göstermek istiyorsanız bu kategori sizin için. Mario-Luigi, Tuz-Karabiber gibi eğlenceli seçenekler veya Zombiler gibi korkutucu seçenekler mevcut. Ancak eğer üzerinde yazı olan bir kostüm tercih edecekseniz bütün bir gece yan yana olmanız gerektiğini unutmamanızı tavsiye ederiz.

Popüler Dizi Karakterleri

Partilerin genç nüfuslarını gösteren bir kostüm türüdür bu. Bu sene bu kategorinin en popüler ismi tabii ki La Casa De Papel dizisinin karakterleri. Her partide en az bir kırmızı tulumlu-maskeli insan göreceğimize eminim. İkinci sıradaysa Breaking Bad var. Sarı tulumlu bu kostümler yıllardır popülerliğini koruyor.

Diğer Farklı Kostümler

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri