Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayınlandı 28 Mart 2018

Bazı büyükelçilerin merkeze alınması ve kimi büyükelçiliklere de atama yapılmasına ilişkin karar, 28 Mart 2018 Tarihli ve 30374 Sayılı Resmi Gazete yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısına yer alan karara göre, Beyrut (Lübnan) Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Kinşasa (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) Büyükelçisi Bekir Uysal merkeze alındı. Bakanlık Müşaviri Büyükelçi Ahmet Asım Karar, Vagadugu (Burkino Faso) Büyükelçiliği görevine atanırken, Abuja (Nijerya) Büyükelçisi Hakan Çakıl, Beyrut büyükelçisi oldu. Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Daimi Temsilci Yardımcısı olan Salih Boğaç Güldere ise Kinşasa Büyükelçiliği görevine getirildi.

Büyükelçi atamaları resmi gazetede okumak için tıklayın

Büyükelçi nedir, ne demektir, kimdir?

Büyükelçi ya da eski adıyla sefir, bir ülkenin başka bir ülkede bulunmakta olan en üst düzey temsilcisi olan diplomattır. Büyükelçiler, görevli oldukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil etmektedirler. Kadın büyükelçiler ve büyükelçilerin eşleri için ise sefire tabiri Osmanlı Devlet zamanlarında kullanılmıştır. Büyükelçiler, ülkesi ile görevli bulundukları ülkeler arasında siyasi, askeri, ekonomik, kültürel gibi ilişkileri geliştirmek adına çalışmalar yürütürler.

Büyükelçiler, temsil etmiş oldukları ülkenin devlet başkanının imzasını taşımakta olan bir güven mektubu yani diğer adıyla itimatname ile atanmış oldukları ülkenin devlet başkanına özel bir tören ile arz ederler ve ancak bu tören sonunda resmi olarak görevlerine başlamış olurlar. Peki büyükelçiler ne iş yaparlar? Büyükelçilerin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?

Büyükelçi ne iş yapar? Büyükelçilerin görevleri nelerdir?

Öncelikle büyükelçiler görevli bulundukları ülke veya ülkeler ile vatandaşı bulunduğu ülke arasındaki ilişkilerin sakin kalmasını sağlamakla görevlidir. Bunun yanında görev yaptıkları ülkelerde gerçekleşecek olan ekonomik ve politik gelişmeleri de kendi ülkesine bildirir.

Büyükelçiler bunların dışında kendi ülkelerinden görevli oldukları ülkelere yolculuk yapacak olan kişilere destek olmak, var ise sorunlarına çözüm yaratmak, dış politikaları açıklamak gibi görevler de üstlenmiştir. Mesleklerinin oldukça hassas ve önemli olmasından dolayı, yapmış oldukları tüm işlerde diplomatik seviye takınırlar ve büyük bir dikkat ile hareket ederler. Büyükelçiler bir ülkeyi başka bir ülkede temsil etmektedirler. Bu açıklamaya göre büyükelçilerin bir ülkenin yüzü olduklarını belirtmek yanlış olmaz. Peki kimler büyükelçi olabilir? Büyükelçi olma şartları nelerdir?

 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri