Bougainville dünyadaki 'En yeni' ülke olma yolunda

Güney Pasifik'te yer alan Bougainville Adası’nda gerçekleştirilen seçimde, Bougainville dünyanın en yeni ülkesi olma adayı oldu. Papua Yeni Gine’den bağımsızlığın kazanınca yeni bir ülke kurulabilir.

Papua Yeni Gine'ye bağlı bir ada olan Bougainville'da referandum yapıldı. Halkın baskısı ile yapılan seçimde Bougainville Adas'ı dünyanın en yeni ülkesi olabilir.

YÜZDE 98 OY KULLANDI

Güney Pasifik’te yer alan Bougainville Adası’nda düzenlenen referandumda halkın tercihi, Papua Yeni Gine’den bağımsızlığın kazanılması oldu. YÜZBougainville Referandum Komisyonu Başkanı Bertie Ahern, referandumda, adanın Papua Yeni Gine’den bağımsızlığını kazanmasından yana yüzde 98 oy kullanıldığını açıkladı.

181 BİNDEN FAZLA KİŞİ OY KULLANDI

Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape referandumla ilgili henüz açıklama yapmadı. Bougainville’de iki hafta süren ve diğer seçeneği, daha fazla özerklik olan referandum sürecinde 181 binin üzerinde oy kullanıldı. Referandum, Papua Yeni Gine’nin doğusundaki bir grup adada çıkan ve 15 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşı sona erdiren 2001 tarihli barış anlaşmasının önemli maddelerinden biriydi.

MADEN GELİR KAYNAĞI OLABİLİR

Bougainville’de 1980’lerin sonunda patlak veren şiddet eylemlerinin fitilini, Panguna’da kurulan devasa bakır madeni kompleksi ateşledi. Bougainville’de birçok kişi, Papua Yeni Gine’ye ihracat kazancı sağlayan madenden fayda sağlamadıklarını, madenin çevreyi kirlettiğini ve geleneksel yaşam biçimlerini olumsuz yönde etkilediğini savunuyordu.

Maden, adada çıkan çatışmalardan bu yana kapalı tutuluyor. Bazıları, madenin, bağımsızlığını kazanması halinde Bougainville’e büyük gelir kaynağı olacağı görüşünü taşıyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri