Bir erkeğin kendisine nikah düşen bayanlar ile el sıkışmasının hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı

İslam’da haram kılınan şeyleri yapmak haram olduğu gibi harama götüren şeyleri yapmak da haramdır. Bu ilkeye paralel olarak aralarında evlilik caiz olan kadınlarla erkeklerin, bir zaruret olmadıkça birbirlerine dokunmaları caiz değildir.

Hz. Âişe (r.a.) “Peygamberimiz (s.a.s.) ’in eli yabancı bir kadının eline değmemiştir. ” demiştir (İbn Mâce, Cihad, 43). Diğer rivayette de Hz. Âişe (r.a.) yemin ederek; “Allah Rasûlü’nün eli kadın eline değdi diyen yalan söylemiştir” (İbn Mâce, Cihad, 43) demiştir.

Harama götüreceği gerekçesi ile haram kılınan her davranış işlenince mutlaka haramla sonuçlanmaz; hatta bu bazı durumlarda düşük bir ihtimal olarak kalır. Ancak yabancı kadınlarla tokalaşma yasağının temelinde yer alan incelik, kötülüğe giden yolun ilke olarak kapatılmış olmasıdır.

Yaşları ilerlemiş, cinsel duyguları körelmiş ve kendilerine bakıldığında şehvet duygusu veya tahrik olma ihtimali ortadan kalkmış olan karşı cinsten biriyle tokalaşmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Ebu Bekir (r.a.) sütannesinin kabilesini ziyarete gittiğinde yaşlı/ihtiyar kadınlarla tokalaşmıştır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 454).

Aralarında dinen evlilik caiz olmayacak derecede yakın hısım (akraba) olan kadın ve erkeğin birbirleriyle tokalaşmalarında ise dinen bir sakınca yoktur

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri