Binalardaki Risk Raporu, Onay Yetkisi Belediyelere Geçti

Binalardaki risk raporu onay yetkisi belediyelere geçince MR’ı çekilen bina sayısı uçuşa geçti. Pendik’te bir ayda 120 binanın durumu karara bağlan (…)

Binalardaki risk raporu onay yetkisi belediyelere geçince MR’ı çekilen bina sayısı uçuşa geçti. Pendik’te bir ayda 120 binanın durumu karara bağlandı.

Binalardaki risk raporunun onay yetkisinin İstanbul’da İl Müdürlüğü’nden ilçe belediyelere geçmesiyle birlikte uçuşa geçti. Daha önce 15 ayda 227 risk raporun onaylandığı Pendik’te bir ayda 120 binanın raporu sonuca bağlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 8 Mart 2014 tarih ve 1658 sayılı oluruyla İstanbul’da riskli yapıların raporlarının onay yetkisi ilçe belediyelerine devredildi. Bünyesinde bu konuda hizmet verecek birimi kısa sürede hayata geçiren Pendik Belediyesi, daha önce 15 ayda 227 raporun onaylandığı ilçede bir ayda 120 riskli yapı raporu sonuca bağladı. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlara müracaat ederek deprem yönetmeliğine göre çürük yapı raporu (Riskli Yapı) hazırlatan vatandaşlar, Halkalı’da bulunan İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’nden onayını beklemek zorundaydı.

BİR AYDA 120 BİNAYA RAPOR

Onay yetkisinin ilçelere verilmesinden sonra belediyeler bina risklerini araştıran bir birim kurdu. Bu sistemi en hızlı şekilde hayata geçiren Pendik Belediyesi, 8 Nisan’dan itibaren İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Bölümü’nde vatandaşlara bu hizmeti vermeye başladı. İl Müdürlüğü’ndeki yığılma nedeniyle daha önce Pendik için 15 ayda ancak 227 rapor onaylanırken, bir ayda Pendik Belediyesi tarafından 120 binanın raporu incelendi. 106 rapora onay verildi. İşlemlerini hızlandırmak isteyen vatandaşlar, İl Müdürlüğü’nde bekleyen raporlarını alarak Pendik Belediyesi’ne getirmeye başladı. Kentsel Dönüşüm Bölümü, aynı zamanda yerinde inceleme de yaparak herhangi bir yanlışlık olmasını engelliyor.

RİSK TESPİTİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Olası bir afet durumunda binasının riskli olduğunu düşünen vatandaşlar, deprem yönetmeliğine göre riskli yapı tespit raporu hazırlatıyor. Pendik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün onaylanmasıyla yıkım süreci başlıyor. Yenilenen binalar, belediye harç ve ücretlerinden, tapu ve kadastro ücretlerinden muaf tutulurken, normalde yüzde 18 olan KDV de yüzde 1 avantajından yararlanıyor. Binası riskli bulunarak yıkılan ailelere 18 aya kadar kira yardımı da Bakanlıkça yapılabiliyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yerel Haberleri