Bebeklerde 4 ay aşısı nedir? Bebeklerde 4 ay aşısının yan etkileri nelerdir?

Bebeklerini yeni kucaklarına alan yeni annelerin belki de en çok kafasını karıştıran ve araştırma ihtiyacı duyduğu şey bebeklerinin aşı takvimidir. Peki 4 ay aşısı nedir? Bebeklerde 4 ay aşısının yan etkileri var mıdır? Yan etkileri nelerdir? Bu soruları sizler için araştırdık. Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Bebeklerini yeni kucaklarına alan ve daha ilk bebeklerine sahip olan tecrübesiz yeni annelerin en çok kafasını karıştıran ve araştırma ihtiyacı duyduğu konulardan birisi de bebeklerinin aşı takvimidir. Bebeklerde hangi aşı ne zaman yaptırılmalı? Aşıların yan etkileri var mıdır? Gibi sorular kimi zaman içinden çıkılmaz bir hal alır. Peki bebeklerde 4 ay aşısı nedir? Bebeklerde 4 ay aşısının yan etkileri var mıdır, nelerdir? Bu soruları sizler için araştırdık. Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

BEBEKLERDE 4 AY AŞISI NEDİR?

Bebekler 4. ayını doldurduğu zaman ebeveynleri tarafından yaptırılması gereken aşıya 4. ay aşısı denmektedir. Beşli karma aşı olarak geçen aşı, iki doz halinde yaptırılır. Aşılar bebeklerin bulaşıcı hastalıklardan korunması ve vücut direncinin arttırılması için yaptırılmaktadır.

BEBEKLERDE 4 AY AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bebeklere yaptırılan 4. ay aşısı hakkında birbirinden uzman çocuk doktorları kafanıza takılan tüm soruları cevapladı.

1- 4 aylık bebeğimizin 4. ay aşıları yapıldı. 2 gündür ateşi düşüremiyoruz. 38.5 dereceye kadar çıkıyor. Calpol kullanıyoruz ve ılık duş aldırıyoruz nemli bez ile vücudunu siliyoruz. Bu aşı sonrası ateş durumu ne kadar sürer ve başka ne gibi bir müdahale yapmalıyız ?

Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı:

Aşı sonrası ateş sıklıkla 24 saat sürer. Nadiren 72 saate kadar uzayabilir. 6 ayın altında parasetamol (Calpol ve benzerleri) dışında ateş düşürücü verilmesini önermeyiz. Gerekirse ılık duş yaptırabilirsiniz. Ateşi zaten çok yüksek değil. Endişelenmenize gerek yok.

2- Bebeğime dün aşı yaptırdık. 4.ay aşıları, menenjit ve karma aşı. 2 sefer 6 saat ara ile ateş düşürücü şurup verdim ki sağlık ocağındakiler ateş olmasa da 2 ölçek ver demişlerdi. Ateş yoktu gecede. Ancak sabah uyandığımızda bebeğimizin sıcak olduğunu fark ettik. Her saat başı ölçüyorum 37, 37,4 37,7 en fazla gördüğüm değerler. Aşı bir gün sonra yapabilir mi? Doktorumuzu aradık aşıdandır ateş düşürücüye bugün de devam edin dedi. Sizce tahlile gerek var mı? Ateşi kaç olursa acil götürmem gerekir.

Çocuk Doktoru Süheyla Gör’ün cevabı:

(Her aşıdan sonra hafif bir ateş olabilir. Sağlık bakanlığının şu anda kullandığı aşılar çok kaliteli ve güvenli. Hemen endişelenmeyin, tahlil gerekmez.39 derecenin üstündeki ateşler de daha yakın takip edin.)

3- Bebeğim 4.ayını bitirdi rotavirüs aşısı yaptırabilir miyim? Doktorumuz zamanının geçtiğini eğer yapılırsa bağırsaklarında problem oluşturabileceğini söyledi. Siz ne tavsiye edersiniz?

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:

( 1 ay ara ile 2 doz halinde yaptırabilirsiniz.)

BEBEKLERDE AŞI TAKVİMİ

  • Bebek doğduğunda: Hepatit B 1. Doz
  • 1. Ay: Hepatit B 2. Doz
  • 2. Ay: 5'li karma aşı (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive Çocuk felci-HIB) 1. Doz
  • 3. Ay: BCG (Tüberküloz aşısı)
  • 4. Ay: 5'li karma aşı 2. Doz
  • 6. Ay: 5'li karma aşı 3. doz + Hepatit B 3. Doz
  • 12. Ay: 3'lü karma aşı (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) + Hepatit A aşısı 1. Doz
  • 15. Ay: Su çiçeği aşısı (Varisella)
  • 18. Ay: 5'li karma aşı 4. Doz + Hepatit A aşısı 2. Doz
  • 4-6 Yaş: 4'lü karma aşı 1. Doz (Difteri, Tetanoz, asellüler Boğmaca, İnaktive Çocuk Felci aşısı) + 3'lü karma aşı 2. Doz

Aşı Takvimindeki Hastalıkların Anlamları Nedir?

Hepatit B: Ölü virüs aşısıdır ve koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır.

BCG: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı bakteri aşısıdır.

DaBT-İPA-Hib Karma Aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib-Çocuk Felci: Beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır.

KPA Pnömokok Aşısı: Ölü bakteri aşısıdır.

KKK Karma Aşı; Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.

DaBT-İPA Dörtlü karma aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz- Çocuk Felci: Dört hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır.

Çocuk Felci aşısı Polio: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.

Difteri-Tetanoz Td: İki hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri aşısıdır.

Hepatit A: Ölü virüs aşısıdır. Koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır.

Suçiçeği: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri