Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı nasıl kılınır? Birçok internet kullanıcısı bu sorunun cevabına ulaşmak için arama motorlarında araştırma yapmaya başladı. Ramazan Bayramı'na sayılır günler kala bayram namazına ilişkin internette araştırma yapılıyor. Peki Bayram namazı nasıl kılınır? Ayrıntılar haberimizde.

Bayram namazı nasıl kılınır? Bu sorunun cevabını merak eden birçok kişi internette araştırma yapmaya başladı. Ramazan Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle bayram namazına ilişkin internette araştırma yapılıyor. Peki Bayram namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde...

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, Müslüman olan her erkeğe vaciptir. Bayram namazı her sene Kurban Bayramı’nda ve Ramazan Bayramı’nda kılınır. Bayram namazı cemaatle kılınan bir namazdır. 

Ayetler bayram namazının cemaatle kılınması gerektiği ortaya koymaktadır. Bu nedenle bayram namazı cemaatle olmak koşuluyla evde ya da herhangi bir mekânda kılınabilir.

BAYRAM NAMAZI KILINIŞI (1. REKAT)

- Bayram namazına ilk önce niyet edilir, tekbir alınır ve eller bağlanır,

- İmam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, ardından da fasılalar şeklinde;

-Tıpkı iftitah tekbiri gibi tekrar eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

-Ardından 2. Tekbir alınır ve eller tekrar yanlara salınır,

-Sonra 3. Tekbir alınır ve bu kez eller göbek hizasında bağlanır.

-İmam; sessizce “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat de sessiz bir şekilde imamı dinler.

-Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

BAYRAM NAMAZI KILINIŞI (2. REKAT)

-İmam; sessizce “Besmele” çeker, sonra da "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat de sessiz şekilde imamı dinler.

-Sonra yeniden tıpkı iftitah tekbiri gibi eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

-Ardından da 2. Tekbir alınır ve eller tekrar yanlara salınır,

-Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

-Son olarak 4. Tekbir alınır fakat bu kez eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

-Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz bitirilir.

-Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Bayram namazının kılınmasının da şu an için mümkün görünmediğini dile getiren Ali Erbaş, "O saatte Müslümanların tezekkür, tefekkür etmelerini, hem kendileri hem aileleri hem İslam âlemi hem de bütün insanlık için dua ederek bayram namazı anını eda etmelerini tavsiye ediyorum. Önceki yıllarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapamayacağız ama telefonlarla dijital ortamlarla mutlaka akrabalarımızla bayramlaşalım. Bayramın güzelliğini yaşayalım" diye konuştu.

İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAATİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'nin en kalabalık ili İstanbul'da bayram namazı saatini 06.13 olarak belirledi.

ANKARA BAYRAM NAMAZI SAATİ

Başkent Ankara'da bayram namazı 06.00'da kılınacak.

İZMİR BAYRAMA NAMAZI SAATİ

İzmir'de Ramazan Bayramı namazı 06.26 saatinde kılınacak.

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile 29 Mayıs Cuma günü cuma namazı ile birlikte camilerin ibadete açılacağını duyurmuştu.

Erdoğan açıklamasında "29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte valilik ve müftülüklerce belirlenen şartları uygun olan camilerimizde ibadete açıyoruz. Bir süre sadece öğlen namazı kılınacaktır. Cemaatle namazı kurallar içerisinde ifade edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri