Bayanlar namaz kılarken ayakları açık olabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

Hanefi mezhebinde kadın için avret yerleri, yüz, el ve ayak dışındaki bütün vücuttur. Bu itibarla bayanlar el, yüz ve ayaklar dışındaki bütün vücutlarını kapatarak, ayakları açık olarak namaz kılabilirler (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 46).

Şafii mezhebinde kadınlarda avret yerleri namaz kılarken el ve yüz dışında kalan tüm vücutlarıdır. Dolayısıyla namazda da bu kısımların örtülmesi gerekir (Şirbînî, Muğni’l-muhtac, Beyrut 1418/1997, VI, 186). Buna göre Şafiî mezhebinde kadınların ayakları açık olarak kıldıkları namaz sahih (geçerli) olmaz.

Bazı vakitlerde namaz kılmak neden mekruhtur?
İslam, Allah’tan başkasına ibadet etmeyi ya da bunu çağrıştıracak bütün tutum ve davranışları yasaklar. Belli vakitlerde namaz kılınmasının yasak veya mekruh olması da bu bağlamda değerlendirilmelidir. Zira güneşin tam doğuş, tam tepede ve tam batış halinde olduğu zamanlar Mecusilerin/ateşe tapanların ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması kılınacak namazların ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışmaması istenmiştir. Böylece Müslümanlarda kimlik ve ibadet bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu vakitlerin namazın kemal anlamda edasına engel bir özelliğinin olduğu da belirtilmiştir. (Zeylaî, Tebyinu’l-Hakaik, I, 85; Nesaî, Mevakit, 572; İbn Mâce, İkametü’s-Salati ve’s-Süneni, 148; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 376).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri