×
  • Anasayfa
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
☰
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Sağlık

Balık yemenin vücuda faydaları nelerdir? İşte saymakla bitmeyen yararları

Kış aylarının gelmesiyle beraber bu mevsimin gözdesi olan balığında mevsimi açıldı. Uzmanlar haftada en az bir defa da olsa balık tüketilmesini öneriyor. Peki balık yemenin vücuda faydaları nelerdir? İşte saymakla bitmeyen yararları...

04 Aralık 2020 Cuma 10:59
113

Mevsimsel geçiş yaşadığımız bu soğuk dönemde artık balıklarda bollaşmaya başlıyor. Tezgahlarda çeşit çeşit bulunan balığın en bilinen özelliği güçlü bir omega-3 kaynağı olmasıdır. Uzmanların büyük bir önemle sürekli tüketilmesi gerektiğini söyledikleri balığın başka ne gibi faydaları bulunmakta? İşte balığın saymakla bitmeyen faydaları...

213

Bağışıklık sistemi için vazgeçilmez

Özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız açısından balık bir numaralı besin olabilir. Mevsiminde yenilen balık, içinde bulunan yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balık gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruma görevi de üstlenmektedir.

313

Omega3 kaynağı

En bilinen özelliği omega3 deposu olmasıdır. Balıkta, diğer hayvansal besinlerin tersine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği bir asittir ve en çok balıkta bulunmaktadır.

413

Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Bu faydalı asit; kalp ve damar sağlığını koruma özelliğinin yanı sıra gözde oluşan sarı nokta hastalığı riskini en aza düşürmektedir. Kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olmaktadır.

513

 Zeka/ Hafıza gelişimine yarar sağlıyor

Balık, içindeki iyot kaynağı açısından zenin bir besindir. Dolayısıyla zeka yani hafıza gelişiminde önemli role sahiptir. Balık yiyen çocukların zeka testlerindeki puanlamada artışın meydana geldiği gözlemlenmiştir.

613

Hamileliğin ilk üç ayında düzenli olarak balık tüketen anne adaylarının bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü şekilde geliştiği kanıtlanmıştır.

713

Kalp / Damar sağlığında önemli rol sahibi

Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürüp düzenlerken iyi kolesterolü huylu olan artırır. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, damarlardaki  kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını arttırmasıyla damar sağlığına da fayda sağlamaktadır.

813

Kemik gelişimi ve güçlenmesini sağlıyor

Özellikle kılçığı ile tüketilebilen küçük balıklar kalsiyum açısından zengindir. Bu da kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayan bireyler için harika bir besin kaynağıdır.

913

Hücreleri yeniliyor

Vücudun en fazla gerek duyduğu kaynaklardan biride proteinlerdir. Balığın da içinde bulunduğu kimi besinler kaliteli protein yağlarını oluşturmaktadır.. Proteinler ise hücrelerin yenilenmesi için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle balık haftada birkaç defa tüketilmelidir.

1013

Stres ve depresyon riskini azaltıyor

 Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığı öne sürülmektedir.

1113

 Diyabetten koruyor

Omega-3 erken yaşta diyabet riskini en aza indirmektedir. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu sebeple şeker hastalarının ve bu riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi fayda sağlayacaktır.

1213

Hafıza kaybı/ Alzheimer riskini düşürür

 Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.

1313

Eklemde oluşan ağrılara deva 

Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir.

© 2013 - 2024

Bölge Gündem Haber


‧ Anasayfa ‧ İletişim