Araştırmalara göre dut yaprağı, sütten 25 kat fazla kalsiyum, ıspanaktan 10 kat fazla demir içeriyor. Bu nedenle dut yaprağından yapılan çayın faydaları saymakla bitmiyor.
Diyabet hastaları için faydaları ise yok artık dedirtiyor. Özellikle beyaz dutun yaprağı ile yapılan çayın, kan şekerini düzenleme konusunda etkisi çok büyüktür.
Dut meyvesi, yüksek ateş probleminde tedavi olarak kullanıldığı gibi yaprağı da ateş düşürmede fayda sağlıyor. Ayrıca dut yaprağında kalp sağlığına iyi gelen maddeler de bulunmaktadır.
Astım, bronşit, boğaz iltihaplanmaları ve hastalıkları, öksürük gibi rahatsızlıklar için de tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
İyi bir idrar söktürücü olduğu gibi egzama tedavisi için de kullanılır. Karaciğer hastalıklarının tedavisinde günde 3 bardak dut yaprağı çayı içilmesi tavsiye edilir.
Dut yaprağı her ne kadar faydalı olsa da demir fazlalığına bağlı karaciğer rahatsızlıkları olanların, hamile ve emziren annelerin, bebeklerin ve çocukların doktora danışmadan kullanması tavsiye edilmemektedir.
Peki faydaları saymakla bitmeyen bu şifa deposunun nasıl hazırlandığına gelecek olursak; 1 litre su kaynatılır ve içerisine 2 yemek kaşığı kurutulmuş ya da taze dut yaprağı koyulur. Hazırlanan su 2 saat boyunca demlenmeye bırakılır. Demini alan çay süzüldükten sonra gün içerisinde belirli aralıklarla tüketilir.
Kürün 15 gün kullandıktan sonra bir 15 gün ara vererek kullanılması tavsiye edilir.