Aşı tartışmaları bitmiyor! AstraZeneca koronavirüs aşısının yeni yan etkisi keşfedildi

İngiltere'de üretilen AstraZeneca aşısının yeni bir yan etkisi keşfedildi. Çalışmalar 100 bin kişiden birinin idiyopatik trombositopenik purpuradan (ITP) mustarip olacağını ortaya koydu.

Koronavirüsle mücadele sürecinde aşı tartışmaları bitmek bilmiyor. İngiltere'de üretilen AstraZeneca aşısı ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Son zamanlarda ölüm haberleri ile gündeme gelen aşının yeni bir yan etkisi keşfedildi.

AŞI OLMAYAN KORONAVİRÜSE YAKALANANLARDA RİSK DAHA YÜKSEK

İngiltere'de üretilen ve ağırlıklı olarak bu ülkede kullanılan aşı, milyonlarca insana uygulandı. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda yeni yan etki izine rastlandı. Araştırma, 11 idiyopatik trombositopenik purpura (ITP) vakası buldu. Bu rombosit sayısının azlığıyla görülen kanamalar anlamına geliyor. Yürütülen çalışmalar aşıyı olan 100 bin kişiden birinin idiyopatik trombositopenik purpuradan (ITP) mustarip olacağını ortaya koydu.

"BU RİSK AŞIYI GÖLGEDE BIRAKMAMALI"

Aşının önemi hakkında ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Aziz Şeyh, 'çok küçük riskinin' pek çok hayatı kurtaracak olan aşıyı gölgede bırakmaması gerektiğinin altını çizdi. Risk durumunun aşının yaptırılmaması anlamına gelmediği vurgulandı. Çünkü hastalığa yakalananların aşı olmasalar dahi aynı durumu geliştirme riski bulunuyor. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre bu oran diğer grip ve Hepatit B aşılarında da sıkça görülen bir durum.

İNGİLİZ MODEL HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Ülkemizde kullanılmayan bu aşı İngiltere'de 24,6 milyon kez uygulandı. Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşayan 39 yaşındaki İngiliz model Stephanie Dubois, geçtiğimiz günlerde AstraZeneca aşısı olduktan günler sonra hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrasında 'ölüm nedeni aşı mı' tartışmaları gündeme geldi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Sağlık Haberleri