Arefe günü ne ibadet yapılır? | Arife gününde yapılacak ibadetler Diyanet

Arefe gününde yapılacak ibadetler, vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi oldu. Arama motorlarında ilk sıralara yükselen Arefe günü ne ibadet yapılır? | Arife gününde yapılacak ibadetler Diyanet konularını biz de haberimizde sizler için derledik. İşte detaylar...

Bu yıl ikinci kez koronavirüsün gölgesinde geçireceğimiz Ramazan Bayramı gelip çattı. Tüm İslam aleminin heyecanla beklediği bayramın önceki gününde yapılacak ibadetler de merak konusu oldu. Peki Arefe günü ne ibadet yapılır? | Arife gününde yapılacak ibadetler Diyanet nelerdir? İşte detaylar...

AREFE GÜNÜ NE İBADET YAPILIR?

Hz.Muhammed (S.A.V.), bayramlardan önceki gün olan Arife günü için, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Arefe günü dualar ile geçirlir. İslam dünyasında Arefe günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir. Ramazan ayının son günü olması dolayısıyla aynı zamanda son oruç günü olan Arife gününde, yapılacak ibadetler şöyle sıralanmaktadır:

TÖVBE NAMAZI KILMAK

İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

MAHSUS NAMAZ KILMAK

Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır.

Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.

ARİFE GÜNÜNDE YAPILACAK İBADETLER

Asıl olarak; Kurban Bayramından bir gün öncesine mahsus olan Arefe tabiri, Türkçe’de Ramazan Bayramı’ndan bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, “ En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Arefe günü namazına, yani Arefe günü kılınan Tövbe namazına, "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Tevbe namazı kılmaya" diye niyet edilir. Namazın ardından "Allah'ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât'ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah'ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât'ın içindir. Allah'ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım." şeklinde dua edilmesi önerilir.

TÖVBE NAMAZI KILINIŞI

1. Rekat

Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Sırasıyla Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha Suresi ve Kur'an- Kerim'den bir sure okunur. Ardından rükuya geçilir. Secdeden sonra doğrulup tekrar secdeye gidilir.

2. Rekat

Ayağa kalkılır. Sırasıyla Besmele çekilir, Fatiha Suresi ve istenilen bir sure okunur. Ardından rükuya gidilir. Secdeye gidip doğrulunur ve tekrar secdeye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Son olarak selam verilir ve namaz tamamlanır. Namazın ardından tövbe ve istiğfarda bulunulur.

ARİFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu:‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’ Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur. Arefe günü İhlas Suresi'nin okunması gerektiği belirtiliyor.

İHLAS SURESİ

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O 'na bir denk de olmadı.

Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

Duâ şudur:

* "Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."

İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."

Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

* "Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri..."

"Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri