Ankara'da ByLock operasyonu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada ByLock kullanıcısı 55 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı

 Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında ByLock   kullanıcısı 55 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 55 şüphelinin yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından iki ayrı operasyon düzenlendi.

ByLock nedir? Herkes kullanabilir mi?

Bylock isimli uygulama, Whatsapp ve türevlerinden farklı olarak kullanıcıların temelde yazışmalarını sağlasa da, kriptolu konuşma sağladığı için yazışmaların izlenebilmesi oldukça güç. Askeri seviyede şifreleme kullandığı belirtilen Bylock ile sesli görüşme ve yazışma yapılabilirken, görünüm olarak da herhangi bir sohbet programından ciddi anlamda bir fark bulunmuyor.

BYLOCK'I HERKES KULLANABİLİR Mİ?

ByLock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.

BYLOCK'I KİM GELİŞTİRDİ?

FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.

BYLOCK NE ZAMAN TESPİT EDİLDİ?

FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

BYLOCK KAYITLARI NEREDE?

Örgütün ByLock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.

BYLOCK SUNUCULARI HANGİ ÜLKEDE BULUNUYOR?

ByLock'un sunucusu ise Litvanya'da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Litvanya'daki sunucuya giren MİT, ByLock verilerini Türkiye'ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde ByLock'ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri