Kış aylarında altınla yarışan ıhlamurun fiyatının bu yıl mahsulün bol olması nedeniyle düşmesi bekleniyor. Geçen sene 200 lirayı aşan ıhlamur fiyatları nedeniyle vatandaşlar gramlık ambalajlarda ıhlamur almıştı.
BU SENE ÜRÜN BOL OLACAK
Samsun’da çiçek açan ıhlamurları toplamaya başlayan vatandaşlar, bu sene ürünün bol olacağını belirttiler. Ramazan’da boş vakitlerini ıhlamur toplayarak geçirdiğini belirten 79 yaşındaki Mustafa Akdin, ıhlamurun soğuk algınlığına çok iyi geldiğini, torunları ve çocukları için ıhlamur topladığını dile getirdi.
KİLOSU 200 LİRA
56 yıldır aktarcılık yapan Fahri Yılmaz ise, ıhlamurun bu ay içerisinde toplanmadığı halde kötü olacağını vurgulayarak, “Ihlamurun kötü olmaması için Haziran ayının sonuna kadar toplanması gerekiyor. Ihlamurun çiçek şeklinde olan kısmı toplanmalıdır. Yoksa çiçekler kozaya giriyor ve hiçbir özelliği kalmıyor. Şu anda da ıhlamurun kilosu 200 liradan devam ediyor. Vatandaşlar fiyatları pahalı buluyor. Normalde en kaliteli ıhlamur 100 liradan satılıyordu. Vatandaş bu fiyatları görünce şoka giriyor. Fiyatlar şu anda anormal. Bu sene ıhlamurun bol olacağını düşünüyoruz. Bu sene ıhlamur eskisi gibi pahalı olmayacak. En iyi ıhlamur Trakya Bölgesi’nde çıkıyor. O yörenin ıhlamurunda sadece çiçek oluyor, yapraklı olmuyor. Bizim Karadeniz’in ıhlamurunda ise hem yaprak hem de çiçek bulunuyor" dedi.
“BU SENE FİYATLARINI 50 LİRA DÜZEYİNDE BEKLİYORUZ”
Aktar Recai Doğanay da, ıhlamurun bu sene yarı yarıya bollaştığının altını çizerek, “Yeni sezonun ıhlamuru şu anda toplanıyor. Geçtiğimiz yıla oranla ıhlamurda yarı yarıya oranda bir çoğalma var. Yağışların bu sene bol olması dolayısıyla ıhlamurda bolluk yaşanıyor. Bu senenin fiyatlarını 50 lira düzeyinde bekliyoruz. Geçen sene fiyatlar 200 liraya kadar çıkmıştı. Vatandaşlar şu anda yeni ıhlamurları topluyorlar. Bunları rüzgar alan ama güneş almayan gölgede kurutacaklar. Yaklaşık 15 gün sonra yeni ıhlamurlar satışa sunulur” diye konuştu.
IHLAMURUN BU SENE FAZLA OLMASININ NEDENİ İKLİM
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı ise, “Ihlamurun bol olmasında iklimsel faktörler çok kesindir. Yağışların ağaçların isteğini karşılaması ıhlamurun bol olmasında çok büyük bir etkendir. Ihlamurun fazla olmasının sebebinden birisi de periyodisite dediğimiz bir sene bol olup, bir sene olmama tarzında bir durum da olabilir. Onun fizyolojisine bakmak lazım. Bilimsel anlamda iklim verilerinin çok uygun gitmesi ıhlamurun bu sene fazla olmasında en büyük etkenlerden birisidir” açıklamasında bulundu.