AFAD nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Açılımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olan AFAD'ın tanımı, son günlerde ülkenin dört yanında yaşanan depremler ve bu deprem yerlerinde her an faaliyette olan görevliler nedeniyle merak konusu haline geldi. Her türlü acil durumda milletin yaralarını saran AFAD nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Ülkemizin fay hattı üzerinde yer alması sebebiyle sıklıkla yaşanan depremler, AFAD görevlilerinin faaliyetlerini de gözler önüne seriyor. Her büyük felakette vatandaşın yanında oalrak yaralarını sarn AFAD görevlilerini gören internet kullanıcıları da arama motorlarında, AFAD nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? sorularının cevaplarını araştırıyor. İşte AFAD hakkında tüm bilgiler..

AFAD NEDİR?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD; 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı kanunun 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur.

AFAD'IN AMACI NEDİR?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımızın 2019-2023 yılları için misyonu; “Afet ve acil durumlara ilişkin süreçlerin etkin yönetimi için gerekli çalışmaları yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve bu alanda politikalar üretmek” şeklinde belirlenmiştir.

AFAD yeni misyonu ile risk yönetimi odaklı, sürdürülebilir kalkınmanın önemini haiz, hizmet sunumunda etkililiğe, etkinliğe ve güvenirliliğe özen gösteren, uluslararası düzeyde güçlü ve afet yönetiminde görev alan tüm kurumları etkili bir şekilde koordine eden bir kurum olmayı öngörmektedir.

Stratejik plan döneminde risklerin azaltılması anlayışı ile bağdaşır bir biçimde toplumun afet ve acil durumlar konusundaki farkındalığını ve hazırlıklı olma seviyesini geliştirme gereğinden hareketle Başkanlığımızın vizyonu; “Afetlere dirençli toplum oluşturmak” şeklinde belirlenmiştir.

AFAD NE İŞ YAPAR? AFAD'IN GÖREVLERİ NELERDİR?

Planlama ve Risk Azaltma Dairesinin görevleri  şunlardır;

Ülke düzeyinde uygulanacak afet ve acil durum müdahale, risk yönetimi ve zarar azaltma planlarını yapmak veya yaptırmak.


Muhtemel afet ve acil durum bölgelerini tespit etmek ve önleyici tedbirleri ilan etmek.
Zarara uğraması muhtemel yerlerin plan, proje ve imar esaslarını belirlemek.
Aynî, nakdi ve insani yardım esaslarını belirlemek.
Yurt içi ve yurt dışında meydana gelen afet ve acil durumlarla ilgili bilgileri toplamak ve değerlendirmek. e) Afet ve acil durumlara ilişkin;
Yönetim stratejilerini belirlemek.
Kamu yatırımları ile personel ihtiyacı konusunda ilgili kurumlara öneride bulunmak.  
Sigorta hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamak. 4) Hizmet standartlarını ve akreditasyon esaslarını belirlemek ve denetlemek. f) Başkan tarafından verilecek benzeri görevleri yapmak.

AFAD NUMARASI KAÇ?

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) santral numarası '0 (312) 258 23 23' olup, acil çağrı numarası '122'dir.

AFAD HAKKINDA GENEL BİLGİ

Afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.

Programın en başta gelen avantajı ülkemizde acil yardım ve afet yönetimi konusunda ciddi bir eleman yetersizliğinin bulunmasıdır. Bu bağlamda programı tamamlayan uzmanların önemli bir eksiği dolduracağı düşünülebilir.

Bu bölümün amacı, dört yıllık lisans öğrenimi kapsamında her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde “uzman” ve “yönetici” pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir.

Gelişmiş ülkelerde uygulanan “tek numarayla tüm acil yardım hizmetlerinin karşılanması” itfaiye teşkilatları tarafından yönetilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği'ne girmek için imzalamış olduğu anlaşmalar ile bu doğrultuda hazırladığı uyum yasalarının bir kısmı da bu konuyu kapsamaktadır. Bu hizmeti vermek için çağdaş donanımlı ve iyi eğitilmiş “Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticileri”ne ihtiyaç duyulduğundan bu mesleğin iş olanakları bu doğrultuda paralellik gösterecektir.

 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Hayat ve Yaşam Haberleri