9 İlçe Belediyesi milli işletim sistemi Pardus'a geçti

İstanbul Anadolu Yakası İlçe Belediyeleri, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen işbirliği protokolü imza töreniyle TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi PARDUS’a geçti.

İstanbul Anadolu Yakası İlçe Belediyeleri, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen işbirliği protokolü imza töreniyle TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi PARDUS’a geçti.

Anadolu yakasının 9 ilçe belediyesi, Türk İşletim Sistemi PARDUS’u kullanma kararı aldı. Altyapı çalışmaları ve personel eğitimlerini tamamlayan Pendik, Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar Belediyeleri, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen işbirliği protokolü töreniyle ABD merkezli yazılım ve bilişim şirketi Microsoft yerine PARDUS’u kullanmaya başladı. TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezince (ULAKBİM) geliştirilen PARDUS’a geçişle birlikte teknolojik olarak dışa bağımlılığın azaltılması ve maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Törene, belediye başkanları katıldı

Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜBİTAK ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu katıldı. Ayrıca törende AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır da yer aldı.

“PARDUS’un diğer belediyelerde de yaygınlaşmasını istiyoruz”

Milli işletim sistemine Anadolu Yakası Belediye Başkanları olarak topluca destek vermek ve işbirliği yapmak konusunda aylarca çalışmalar yaptıklarını belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin: “TÜBİTAK, ulusal anlamda yaptığı en önemli işlerden biri olarak Milli İşletim Sistemi PARDUS’u geliştirdi. Bugün geldiği noktada artık gördük ki bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak seviyeye geldi.  Bugün de bu çalışmayı kamuoyuna duyurmak, diğer belediyelerimiz arasında PARDUS’un yaygınlaşmasını sağlamak için TÜBİTAK yetkilileriyle ortak protokol imzaladık.” dedi.

“Birlikte önemli bir işe imza atıyoruz”

Ev sahipliğinden ötürü Pendik Belediyesine teşekkür eden ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başladıkları milli işletim sistemi çalışmalarında ilk sürümü 2005 yılında ortaya çıkardıklarını belirtti. İstanbul’un 9 belediyesiyle önemli bir işbirliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Satoğlu: “Bu atılım bizim için çok önemli. Birlikte önemli bir işe imza atıyoruz.” dedi.

PARDUS HAKKINDA

Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.[1]

Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

Pardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüme kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir. 2011 yılı son aylarından itibaren TÜBİTAK bünyesinde yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde yönetici ve geliştirici ekip dağıtılarak tasviye edilmiştir.[2][3][4] 2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir. Kararlı sürümü 25 Ocak 2013'te yayınlanan "Pardus 2013 Anadolu Parsı" sürümüyle [5] beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir. Ayrıca yine gönüllüler tarafından yürütülen Pardus Topluluk Sürümü projesinin web sayfasında eski Pardus araçlarının Debian tabanı üzerinde kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüldüğü ve kullanılması mümkün olan bazı araçların ileride Pardus Topluluk Sürümüne dahil edilebileceği bildirilmektedir.[6]

Pardus, 2013 sürümü ile beraber artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamakta, Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi sürümü olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanmaktadır. Pardus 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmamakla birlikte TÜBİTAK tarafından "Pardus" isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK'tan bağımsız bir topluluk tarafından Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanmaktadır

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yerel Haberleri