444 veya 4444 gibi belli sayıda dua yapma uygulamasının dini bir dayanağı var mıdır?

Duaların kabulü için samimiyet önemli olup, belirli sayılarda okunması/yapılması şart değildir (Mü’min, 40/65; Tirmizî, Deavât, 66).

Salât-ı tefriciyenin ya da herhangi bir duanın 4444 defa veya belli zamanlarda okunması şart olmadığı gibi okunduğunda muhakkak kabul olunacağını ifade eden herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır. Kişinin, bir isteğinin yerine gelmesini Allah’tan isteyeceği vakit, iki rekât namaz kılması (İbn Mâce, Dua, 13), Allah’a hamd edip Hz. Peygamber (s.a.s.)’e salât-u selamda bulunması (Ebû Dâvud, Salât, 358), duadan önce tevbe-istiğfar etmesi tavsiye edilir (Müslim, Zekât, 19).

Çevirgel/döngel duası diye bir dua var mıdır?
Duanın ana gayesi insanın Allah’a halini arz etmesi ve O’na niyazda bulunmasıdır. Dolayısıyla dua kulun Allah’a yaklaşması anlamını taşır (Bakara, 2/186). Önemli olan duada dile getirilen talep ve temennilerin dine aykırılık arz etmemesidir.

Dini kaynaklarda insan hayatında duanın önemine çeşitli vesilelerle vurgu yapılmış (Tirmizî, Deavât, 1), inananlara nasıl dua yapılacağı hususunda örnekler de sunulmuştur (A’raf, 7/55). Gerek Kur’an-ı Kerim’deki dua örnekleri ve gerekse Peygamberimiz’den (s.a.s.) nakledilen bu konudaki hadisler arasında çevirgel/döngel duası diye bir dua yoktur.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri