4 Temmuz dolar ve euro fiyatları | Piyasalarda son durum nedir? Dolar ne kadar oldu?

Dün açıklanan enflasyın fiyatlarından sonra piyasalar güne nasıl başladı. Seçimlerin ardından düşüşe geçen dolar piyasalarda kaç TL'den işlem görüyor ? Dolar bugün alışta 4,67 TL'den işlem görürken, euro 5,45'den işlem görüyor. Kapalıçarşıda son durum i

Dolar yatırımcılarının dikkati bu hafta, 6 Temmuz'da başlayacak olan 34 milyar dolarlık Çin ithalatı üzerindeki ABD gümrük tarifesi üzerinde olacak.

İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve tarım dışı istihdam artışı gibi önemli ABD verileri de doların seyrinde etkili olabilir.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Asya araştırma birimi yöneticisi Khoon Goh, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Cuma gününe bakıyoruz. Ticaret gerginliğinin bu noktadan nereye evrileceğine göre çok şey değişecek.” dedi.

DOLAR VE EURO BUGÜN NE KADAR OLDU?

4 Temmuz Çarşamba güncel dolar ve euro fiyatlarına bakacak olursak;

4 Temmuz dolar fiyatlarında son durum nedir?

ALIŞ(TL)4,6718

SATIŞ(TL)4,6740

4 Temmuz euro fiyatlarında son durum nedir?

ALIŞ(TL)5,4495

SATIŞ(TL)5,4520

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Gram altın fiyatları bugün 189 lira bandında ilerliyor. 4 Temmuz Çarşamba günü gram altın 189,02 liradan alınırken 189,05 liradan satılıyor. Çeyrek altın 301,48 lira alınırken 308,36 liradan satılıyor. Cumhuriyet altını ise 1.230,00 liradan alınıp 1.243,00 liradan satılıyor.

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına (gerçek millî gelire) nazaran artması yani şişmesi demektir. Deflasyonun tersidir.

İlk tanımda iki durumdan bahsedilmektedi

Birinci olarak tek bir fiyat ya da fiyat grubu değil, fiyatlar genel seviyesi gösterge alınmaktadır.

İkinci olarak artışın bir kereye ya da birkaç defaya mahsus olmadığı, sürekli olduğu vurgulanmaktadır.

Fiyatların genel seviyesi, ekonomide seçilen belli bir mal ve hizmet kümesinin (sepetinin) parasal karşılığıdır. Fiyatlar, mal ve hizmetlerle dolaşımdaki para miktarı arasındaki dengeye göre oluşur. Para miktarındaki artış (emisyon), mal ve hizmet miktarındaki artış (büyüme) ile dengeli olursa fiyatların genel seviyesi değişmez. Ama bunlardan biri diğerinden fazla üretilirse az üretilen kıymetli hale gelir.

ENFLASYONUN ETKİLERİ NELERDİR?

Enflasyon, iktisadî faaliyetin akışını etkiler. Para dağılımı enflasyondan olumsuz etkilenir. Halkın bir kısmının geliri enflasyon hızından fazla ve bir kısmının geliri enflasyon hızından yavaş artar. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir durum hasıl olur.

  •     Satın alma gücünde zayıflamalar, sosyal huzursuzluklara yol açar. Spekülasyon kazançlar alınteri kazançlarına üstün gelir. Enflasyondan genellikle dar ve sabit gelirliler (memurlar) çok zarar görür. Çünkü gelirlerinin yükselen fiyat düzeyine intibak etmesi zordur. Ve yine enflasyondan en çok zarar görenler para halinde tasarruf yapmış olanlarla alacaklı bulunanlardır. Para değerini gücü de zayıflar.
  •     Buna karşılık enflasyon borçlular için avantajlıdır. Çünkü paranın değeri düştüğü için borçlarını daha kolaylıkla ödeyebilirler.
  •     Enflasyon devam ettiği sürece herkes değeri günden güne düşmekte olan parayı elden çıkarıp mala veya gayrimenkule yatırır. Bu yüzden her çeşit mala karşı talep artar. Böylece paranın tedavül sürati artarak para değerinin düşmesine sebep olur.
  •     Enflasyon üretim ve kalite üzerinde zararlı etkiler yapar. İş bulma kolaylığı ve kazançların rahatlığı, işçileri ve satıcıları kayıtsız, aldırış etmez davranışlara sürükler. Kolay kazanan ve pervasız harcayan bir zümrenin türemesi; her türlü malın sürülmesi fırsatını doğurur.
  •     Enflasyon, dış ödemeler dengesini de sarsar. Sermayeler; para değerinin emin ve para kirasının yüksek olduğu bölgelere açık veya gizli yollardan göç eder. Enflasyon hızı diğer ülkelerden az ise ihracatın tıkandığı ve ithal mallarına rağbetin arttığı görülür. Turizm gelirlerinin gelişme temposu yavaşlar ve vatandaşların dış seyahatlerdeki harcamaları çoğalır.
  •     Bütün bu olaylarda para (veya kredi) çokluğundan hareketlenen enflasyon hızlandıkça hızlanır ve artık bunun yanında para miktarındaki artışın etkisi önemsiz kalır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Ekonomi Haberleri