24 Haziran seçimleri 2. (ikinci) tura kalırsa ne olacak? Hangi durumda 2. tura kalınır?

24 Haziran günü tüm vatandaşlar oylarını kullandı. Sandıklar açılmaya oylar sayılmaya başlandı. Herkesin kafasında hala soru işaretleri mevcut. 24 Haziran seçimleri ikinci (2.) tura kalırsa ne olacak? Seçimlerin ikinci tura kalması için hangi şartlar gere

24 Haziran Pazar günü yaklaşık 55 milyon vatandaş oylarını kullandı. Artık oy kullanma işlemi bitti ve sandıklar açılmaya oylar sayılmaya başlandı. Sonuçların belli olmasına yakın herkesin kafasında hala soru işaretleri var. Seçimler ikinci tura kalırsa ne olacak? Hangi durumda ikinci tura kalınır? İşte tüm detaylar...

SEÇİMLER 2. TURA KALIRSA NE OLACAK?

Türkiye 24 Haziran'da Cumhurbaşkanını seçmeye gidiyor. Seçimlere sayılı günler kala en çok merak edilen konulardan biri de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ne zaman yapılacağı. Eğer bu seçimin ilk turunda herhangi bir aday yüzde 50 oranını geçemezse seçim ikinci tura kalacak ve en yüksek oy alan iki aday ikinci turda tekrar seçime girecek.

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALIRSA NASIL BİR YOL İZLENECEK?

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin '28 Ağustos'ta erken seçim yapalım' çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '24 Haziran 2018' açıklamasıyla cevap verdi ve Türkiye'de seçim süreci resmen başladı.

Siyasi kulislerde birbiri ardına açıklamalar yapılırken, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde kazanan olması durumunda takvimin nasıl işleyeceği de merak konusu oldu.

Anayasa'ya göre birden fazla turun olduğu seçimlerde eğer ilk turda kazanan olmazsa, "seçimi izleyen ikinci pazar günü" ikinci tur seçimleri yapılır diye açıklanıyor.

Buna göre 24 Haziran'daki seçimlerin ilk turunda herhangi bir ada üstünlük sağlayamazsa, seçimlerde ikinci tur 8 Temmuz 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek.

CUMHURBAŞKANI DEVLET BAŞKANI OLACAK

Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri