1. Dünya Savaşı sonuçları

1. Dünya Savaşı sonuçları nelerdir? sorusu bu konuyu merak edenler ve özellikle öğrenciler tarafından merakla araştırılıyor. Biz de sizler için 4 yıl süren bu savaşın sonuçlarını derledik. İşte detaylar.

Sanayileşmiş ülkeler arasında dünyada iktisadî ve siyasî hâkimiyeti ele geçirme mücadelesi olan 1. Dünya Savaşının sonuçları internette merakla araştırılıyor. Peki 1. Dünya Savaşı sonuçları nelerdir? Tüm merak edilenler haberimizde.

1. DÜNYA SAVAŞI SONUÇLARI NELERDİR?

  •  Savaştan en karlı devlet İngiltere çıkmış ve Avrupa'nın en güçlü devleti olmuştur.
  •  Fransa, Almanya'nın etkisinden kurtularak ikinci güçlü devlet haline gelmiştir.
  •  İtalya, Avusturya'dan toprak almış ve Oniki Adalar'a hakim olmuştur.
  • Rus, Alman, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı imparatorlukları yıkılmış yeni milli devletler kurulmuştur.
  • Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Yugoslavya, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan, SSCB kurulan yeni devletlerdir.
  • Avrupa'da denge boşluğu meydana gelmiştir.
  • Yenilen devletlerde rejim değişikliği olmuştur.
  • Dünya barışını sağlamak için merkezi Cenevre'de olan Milletler Cemiyeti kurulmuştur.
  • Sömürgeciliğin yerini manda ve himayecilik almıştır.
  •  Sınırlar çizilirken "milliyetçilik" ilkesi dikkati alınmadığından "azınlıklar" meselesi çıkmıştır.
  •  I. Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmalar, II. Dünya Savaşı'nın zeminini hazırlamıştır.

1. DÜNYA SAVAŞI'NIN OSMANLI AÇISINDAN SONUÇLARI NELERDİR?

1. Dünya Savaşının sonuçları Osmanlı Devleti açısından çok ağır oldu. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı sonrasında yıkıldı. Osmanlı topraklarının bir kısmı İngiltere’nin ve Fransa’nın hakimiyeti altına girdi. Daha sonra bu topraklarda Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Irak gibi devletler kuruldu. 1. Dünya Savaşını izleyen Kurtuluş Savaşı sonrasında Anadolu topraklarında Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

1. DÜNYA SAVAŞI HANGİ YILLARDA GERÇEKLEŞTİ?

I. Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan birincisidir. 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle Dünya Savaşı ve Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Dört yıl süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.

1. DÜNYA SAVAŞI'NIN NEDENLERİ NELERDİR?

  • Sanayi inkılabı sonucunda devletler arasında Pazar ve hammadde arayışından doğan sömürgecilik yarışı ve ekonomik rekabet
  • Ekonomik yarışın devletler arası bloklaşmalara sebep olması
  • Almanya ile Fransa arasında Alsac-e Lorainne (Alsas Loren) bölgesinden doğan çekişme
  • Rusya ile Avusturya -Macaristan İmparatorluğu arasında Rusların panislavizm politikasından doğan gerginlik
  • Rusların Osmanlı toprakları üzerindeki emelleri ve sıcak denizlere inme politikası
  • Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun Bosna Hersek'i ilhalkının Sırbistan ile arasında meydana getirdiği gerginlik
  • Avusturya - Macaristan İmparatorluğu veliahtının Bosna Hersek'i ziyaretinde bir sırp tarafından öldürülmesi

İTTİFAK DEVLETLERİ HANGİLERİDİR?

Birinci Dünya Savaşı’nda taraflar İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri olarak ikiye ayrılmıştır. Osmanlı Devleti bu büyük dünya savaşında ittifak devletleri tarafında yer almıştır. İttifak devletleri; Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan ve İtalya’dır. İlk başta İttifak devletleri içerisinde yer alan İtalya, daha sonra tarafsız olacağını dile getirmesine rağmen 1915 yılında İtilaf devletleri yanında savaşa dâhil olmuştur. İtalya'nın bu tutumu sonrasında Birinci Dünya Savaşı'nın seyri değişmiştir.

İTİLAF DEVLETLERİ HANGİLERİDİR?

Diğer bir taraf olan İtilaf Devletleri ise daha kalabalık bir ülkeler topluluğudur. İtilaf Devletleri arasında yer alan devletler ise şunlardır; İngiltere, Rusya, Fransa, Belçika, Sırbistan, İtalya, Romanya, Portekiz, Japonya, Brezilya, Yunanistan, ABD. Birinci Dünya Savaşı başladığında tarafsız olan ABD 1917 yılına gelindiğinde savaşa dâhil olmuştur. İtilaf devletleri yanında savaşa dâhil olan ABD, savaşın tüm seyrini değiştirmesinin yanı sıra sonunun da hızlanmasına neden olmuştur.

1. DÜNYA SAVAŞINDA YENİLEN DEVLETLERİN İMZALADIĞI ANTLAŞMALAR NELERDİR?

Almanya: Versay antlaşması
Avusturya: st. germain antlaşması
Macaristan:Riyanon antlaşması
Bulgaristan: Nöyyi antlaşması
Osmanlı devleti: Sevr antlaşması

1. DÜNYA SAVAŞINDA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?

Birinci dünya savaşının yaşandığı 1914-18 yılları arasındaki 4 senelik savaş dönemi, dünya adına o güne kadar yaşanan “en kanlı savaş” olarak değerlendirilmektedir. Savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında net bilgiler olmasa da tarihi kaynaklarda yer edinen bilgilere göre 16 milyon ile 19 milyon arasında ölüm yaşanmış ve 20 milyona yakın insan da hayatını kaybetmiştir.

OSMANLI 1. DÜNYA SAVAŞI'NA NASIL KATILDI?

İngiltere''den kaçan "Greben ve Breslav" adlı iki alman savaş gemisi Osmanlı Devletine sığındı ve Osmanlı Devleti bu iki gemiyi Almanya''dan satın aldığını açıkladı. İsimleri "Yavuz ve Midilli" olarak değiştirildi. Bu gemiler Rusya kıyılarını bombalayarak Osmanlı Devleti fiili olarak savaşa katıldı. Sonuç:Almanya''nın savaş yükü hafifledi.Osmanlı Devleti kapitülasyonları kaldırdığını açıkladı.Savaşın süresi uzadı.5. Mehmet Reşat cihat ilan etti.Yeni cepheler açıldı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Dünya Haberleri